8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Оbilježeno 29 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade

U Šekovićima je danas obilježeno 29 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koja je za ratne zasluge odlikovana Ordenom Nemanjića.

Za odbranu Republike Srpske život su dala 342 pripadnika ove brigade. Poginulima je danas služen parastos u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a potom je položeno cvijeće na centralno Spomen-obilježje i u Spomen-sobi poginulim borcima VRS.

Brigada je formirana 19. maja 1992. godine, a iz nje su nastale i druge brigade u regiji Birač, te Drinski korpus.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Nedeljko Radivojević izjavio je Srni da je kroz brigadu prošlo oko 4.500 vojnika, a borili su se na ratištima širom Republike Srpske, od sarajevskog i krajiškog ratišta, do Hercegovine i Posavine.

On je istakao da nikada ne smiju da budu zaboravljeni ljudi koji su odbranili Republiku Srpsku, te ukazao na potrebu da se ovakvi datumi obilježavaju kako bi i mlađe generacije znale šta se kroz istoriju dešavalo na ovim prostorima.

Načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić izjavio je Srni da je ova brigada izdržala napade u najtežim trenucima i odbranila Šekoviće, Osmake i druga područja Republike Srpske.

„Ti vojnici su se lavovski borili u teškim godinama rata. Zato zaslužuju naše poštovanje i da ih nikada ne zaboravimo“, poručio je Lazić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se