Crna hronikaVIJESTI

Preminuo Zoran Milošević

U Bijeljini je noćas u 70. godini preminuo politikolog-žurnalista Zoran Milošević.

Milošević je rođen u Doboju 1951. godine, prvo zaposlenje imao je u Radio Bijeljini od 1974. do 1980. godine na poslovima informativno-političkog programa.

Radio je kao funkcioner u opštinskim društveno-političkim organizacijama, od 1984. do 1985. godine bio je samostalni urednik-dopisnik lista „Oslobođenje“, potom direktor štamparije „Bosna“ u Bijeljini, direktor Radio Bijeljine, a šef marketinga u Javnom izdavačkom preduzeću „Semberija i Majevica“ (SiM) Bijeljina bio je od 1992. do 1995. godine.

Jedno vrijeme je u 1996. godini bio vršilac dužnosti urednika Informativno-tehničkog centra RTRS-a u Bijeljini, a zatim direktor i vlasnik RTV „PiM“.

Bio je i urednik izdavačke edicije „Savremeni pogledi“, a od 2008. do 2015. godine nalazio se na dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika u „Bobar radiju“.

Kao dopisnik i saradnik radio je za veći broj medija – Tanjug, „Politika“, „Borba“, „Politika ekspres“, „Oslobođenje“, „Naša štampa“, „Naša riječ“, „Semberske novine“, „Poslovne novine“, RTV BiH i „Euro-Blic“.

Učestvovao je u realizaciji nekoliko projekata u informisanju i kulturi: rekonstrukcija i modernizacija štamparije „Bosna“ (Grafosemberija), izgradnja i opremanje Radio Bijeljine, TV „SiM“, RTV „PiM“, „Bobar radija“ i renoviranje Galerije „Milenko Atanacković“.

Samostalno je uređivao i izdavao veći broj biltena i novina.

Autor je nekoliko marketinških projekata, šest dokumentarnih i većeg broja referentnih filmova.

U amaterskom radu jedan je od pokretača i voditelja ciklusa „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“, „Jugoslovenske gitarijade u Bijeljini 1968“, „Plave-ferijalne večeri u Bijeljini“ i srednjoškolskih takmičenja.

U okviru pozorišnog rada igrao je glavne uloge u predstavama „Ujka Vanja“ (Čehov) i „Sumnjivo lice“ (Nušić) u režiji profesora Ljubiše Filipovića i nastupao u beogradskom amaterskom pozorišnom društvu „Gradimir“, pod vođstvom Uroša Glovackog.

Na „Spartakijadi“ u SSSR-u (Kalinjin) osvojio je drugo mjesto na 100 metara za Univerzitet u Beogradu. Igrao za fudbalske klubove „Rudar“ i „Čukarički“.

Na funkcijama u Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje Bijeljina dao je značajan doprinos.

Jedan je od učesnika u osnivanju „Semberskih novina“ i obnovi časopisa „Brazde“, te koordinator naučnoistraživačkog projekta „Bijeljina i Semberija kroz istoriju“.

Obavljao je veliki broj društvenih funkcija, a biran je i za predsjedavajućeg Programskog savjeta BHRT-a (2010) i predsjednika Skupštine asocijacije privatnih elektronskih medija BiH (2014-2016). Od 2012. godine bio je član Upravnog odbora „Evropskog pokreta u BiH“.

​​Umjetničkim radom se bavio od 1995. godine, a bio je član Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ od 2006. godine.

Osvojio je brojne nagrade i priznanja. Dobitnik je Druge nagrade na Bijeljinskom bijenalu 2006, priznanja Skupštine grada Bijeljina Zlatne medalje „Filip Višnjić“ (2013), Plakete Evropskog pokreta u BiH za životno djelo u oblasti medija (2014), te dobitnik niza društvenih, kulturnih i sportskih plaketa i priznanja.

Datum i mjesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor
Nezavisne
Tagovi
Back to top button
Close
Close