SvijetVIJESTI

Austrija pauzirala vakcinisanje AstraZenekom

BEČ – Austrijske vlasti su danas privremeno prekinule da daju građanima vakcinu AstraZeneke iz predostrožnosti, dok se ne istraži smrt medicinske sestre i bolest druge osobe nakon što su primile ovu vakcinu, saopštila je danas državna zdravstvena služba.

„Federalna kancelarija za javno zdravlje (BASG) je dobila dva izvještaja koja su potencijalno povezana s vakcinacijom iz istog kontigenta doza AstraZenekine vakcine u bolnici u Cvetlu, u Donjoj Austriji“, navodi se u saopštenju kancelarije koji je prenio Rojters.

Medicinska sestra (49) je preminula jer je došlo do jakog koagulacionog poremećaja, dok je druga žena (35) dobila plućnu emboliju i oporavlja se u bolnici.

„Trenutno nema dokaza o povezanosti ova dva slučaja s vakcinama“, navodi BASG. Švajcarske novine „Nideresterajhiše nahrihten“, kao i nacionalni medij ORF i novinska agencija APA navode da su obje žene medicinske sestre i da su radile na istoj klinici.

BASG navodi da zgrušavanje krvi nije zabilježeno među nuspojavama vakcine AstraZeneke.

„Iz predostrožnosti, preostale vakcine iz ovog kontingenta se ne koriste“, navodi BASG.

AstraZeneka zasad nije imala komentar nakon poziva agencije Rojters da prokomentariše ova dva slučaja.

Agencija APA citira AstraZeneku koja je navela da je britansko-švedska farmaceutska kuća u kontaktu s austrijskim vlastima i da podržava istragu.

Izvor
Tanjug
Tagovi
Back to top button
Close
Close