14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Sve tajne održavanja kovrdžave kose

Bujna kovrdžava kosa puna volumena privlači pažnju muškaraca, ali nesumnjivo i pažnju žena. Veoma često čujemo da dame koje imaju kovrdžavu kosu žele ravnu kosu smatrajući da je takva kosa lakša za održavanje. Djelimično su i u pravu, ali možda samo nisu pronašle odgovarajuće preparate za besprijekornu njegu njihove kose. Zaista, ima istine u tome!

Sa druge strane, ima žena koje se ponose svojom kovrdžavom kosom i uživaju u njenom njegovanju. Zadovoljne su njenim izgledom, svakodnevno dobijaju komplimente i jednostavno se osjećaju sjajno. Zavoljele su svoju kosu i pronašle su dobre preparate koji njihovu kosu održavaju zdravom, glamuroznom i lijepom.

Koje su to tajne savršeno njegovane kose? U nastavku teksta slijedi nekoliko savjeta i zlatnih pravila za besprijekornu njegu kovrdžave kose. Pa, hajde da vam otkrijemo koje su to ženske tajne za bujnu i glamuroznu kovrdžavu frizuru!

kovržava kosa devojka

Da li je kovrdžava kosa zahtjevnija za njegu i održavanje?

 Nema sumnje da kovrdžava kosa zahtijeva posebnu njegu sa odabirom odgovarajućih proizvoda i preparata. Ipak, ako se otkriju neke tajne, njega kovrdžave kose može biti vrlo jednostavna, pa čak i lakša od njege ravne. Između ostalog, potrebno je obratiti pažnju i na neke detalje, a najvažnije treba imati strpljenja. Možda rezultati neće odmah biti vidljivi, ali svakako je da će ih biti.

Da, kovrdžava kosa se razlikuje od ravne i po teksturi i po načinu održavanja. Zahtijeva intenzivniju hidrataciju, manje pranja i još mnogo detalja. Ali i kao takva ona ne mora biti noćna mora. Može postati najveći adut žene koji privlači zavodljive poglede muškaraca. Zato drage djevojke i dame, pridržavajte se sledećih pravila i zavolećete svoju kovrdžavu kosu!

Manje pranja, više hidratacije!

 Slažemo se da kosa uvijek treba da izgleda čisto, uredno i njegovano. Niko ne voli kosu koja se brzo prlja. Međutim, pretjerano pranje kose može da isuši kosu i da kosa postane sklona pucanju i drugim oštećenjima. To, svakako, ne želite. Prema tome, najbolje je kosu prati jednom ili najviše dva puta sedmično, koristeći odgovarajući šampon i regenerator i to iste marke. Nema sumnje da šamponi pomažu kovrdžavoj kosi, ali je važno izabrati onaj šampon koji vam odgovara i koji će kosi pružiti adekvatnu njegu.

Kovrdžava kosa je veoma suva i upravo zato je podložnija oštećenju. Zato joj je neophodna i hidratacija da je vrati u život. Treba da izgleda elastično, svilenkasto, zdravo i sjajno. Na tržištu ima baš dobrih ponuda seruma, balzama, regeneratora i drugih proizvoda za hidrataciju kovrdžave kose.

Vlažna četka kao spas za kosu!

 Ne znamo da li možda znate za ovaj trik, ali on je zaista toliko sjajan i u potpunosti rešava problem zamršene kose, kakva je često kovrdžava. Naš savet je da koristite četku sa širokim zupcima i da pritom nežno češljate od krajeva do temena vlasišta.

Ovo je najdelotvornija metoda češljanja kovrdžave kose koja uopšte ne uzrokuje lomljenje i krzanje krajeva, kao ni opadanje kose. Ukoliko na dlan istisnete kap nekog prirodnog ulja i nanesete na četku, zaštićete kosu od lomljenja i zamršavanja.

Novi trik je Hair Plopping metoda!

 Stilizovanje kose ponekad nije lako, naročito kada je riječ o razbarušenoj kosi sa nedefinisanim kovrdžama. Dame koje imaju jaku i gustu kovrdžavu kosu znaju o čemu trenutno govorimo.

Upravo zato, mnoge devojke i žene praktikuju jednu prirodnu i jednostavnu metodu koja ne zahteva mnogo vremena. Umesto standardnog sušenja kose fenom ili peškirom, bolje je da praktikujete sušenje kose pamučnom majicom. Da, dobro ste pročitale.

Ovom metodom kovrdžava kosa postaje fino valovita sa savršenim i mekanim kovrdžama. Prema tome, kosa izgleda elastično, ima neverovatan prirodni sjaj i savršeno je mekana i svilenkasta na dodir. Nema sumnje da je Hair Plopping metoda sjajna metoda koju dame sa kovrdžavom kosom mogu probati.

Najbolji savjeti za šišanje i farbanje!

Savjeti za šišanje i farbanje kovrdžave kose su uvek dobrodošli. Takva kosa zahtijeva posebnu i besprijekornu njegu, pa ni šišanje i farbanje u tom slučaju nisu izostavljeni. Budući da je ona prirodno suva i pozorna, profesionalni frizeri savjetuju da je bolje poštovati određena pravila.

Šišanje podrazumijeva da ne smije biti ošišana intenzivno stepenasto ili kratko na vrhu glave. Složićete se da to nimalo ne bi izgledalo lijepo, a ni ženstveno. Radi se o tome da kod kovrdžave kose mora da postoji izražen i lijep prelaz izmjeđu stepena. Ti prelazi nikako ne smiju biti ni previše rijetki ni previše gusti, tj. kosa mora da bude lijepo oblikovana.

Za farbanje je uvijek poželjno koristiti preparate koji imaju pojačanu zaštitu. Razlog je i više nego logičan: kovrdžavoj kosi je potrebna dubinska hidratacija, regeneracija i pojačana zaštita od štetnih faktora spoljne sredine. Ipak, postoji i potpuno prirodna i bezopasna metoda farbanja kovrdžave kose. Indijska kana spriječava opadanje kose, jača i hrani kosu, ali izmjeđu ostalog koristi se i za farbanje kose.

Gužvanje kose za bolji i efikasniji volumen!

Ovo je jednostavna i potpuno prirodna metoda koja dodatno ulepšava volumen kose sa naglašenim kovrdžama. Sve što je potrebno da uradite je da se savijete i lagano prstima ‘’izgužvate’’ kosu. Rezultat je bujna, lepršava i lijepo stilizovana kosa sa zdravim i sjajnim izgledom.

Za oblikovanje savršenih kovrdži možete da koristite neki gel ili penu za kosu koja vam najviše odgovara. Frizeri savjetuju i korišćenje fena u ove svrhe, ali samo sa difuzerom koji ih ljepše definiše.

Izbjegavajte prese!

Toplota uništava kosu, negativno utiče na njen kvalitet i strukturu dlake. Ako želite zdravu i jaku kosu punu volumena, pridržavajte se pravilne i prirodne njege. Koristite prirodne maske i meleme za njegu, bez upotrebe fena ili prese.

Ananas metoda za lijepo stilizovane kovrdže!

Iako možda zvuči pomalo neobično ananas metoda je vrlo praktična metoda koju koriste djevojke i žene širom svijeta. Ova metoda važi samo za djevojke sa izraženom kovrdžavom kosom koje žele savršeno definisane lokne. Prije spavanja, podignite kosu u ananas punđu koristeći pritom mekane gumice koje ne mogu da je oštete. Nakon toga, na ananas punđu stavite satensku kapu ili ukoliko nemate kapu, može da posluži i satenska jastučnica.

Ovaj materijal je mekan i odličan jer spriječava trenje dlaka. Istovremeno, pruža kosi dodatnu hidrataciju i njegu. Shodno tome, sutradan vaše kovrdže biće stilizovane i mekane.

Izbjegavajte alkohol i sulfate u kozmetici!

Kada je riječ o pranju i dobroj njezi, važno je da se koristi kozmetika bez alkohola i sulfata. Poznato je da su ovi sastojci štetn,i jer je dodatno isušuju, a svakako su štetni i zbog drugih razloga.

Kovrdžava kosa je suvlja u odnosu na ravnu kosu i zato joj je potrebna dubinska hidratacija. Treba izbjegavati sprejeve, regeneratore i šampone sa pomenutim sastojcima. Ne želite da postane beživotna, dodatno suva i ispucala.

Prirodna ulja za sjajnu i njegovanu kosu!

Kokosovo ulje je bogato vitaminima, a kosi su neophodni hranljivi sastojci kako bi izgledala zdravo i njegovano. Za njegu kovrdžave kose je kokosovo ulje uvijek sjajna ideja, jer je omekšava i vraća elastičnost i vitalnost. Pored toga, ono olakšava raščešljavanje i povećava volumen.

Za kovrdžavu kosu je veoma važna intenzivna hidratacija, a kokosovo ulje zadržava vlažnost čineći je mekom i sjajnom. Preporučuje se nerafinisano kokosovo ulje koje se može koristiti na razne načine. Pored kokosovog ulja vrijedi koristiti i maslinovo, te kantarionovo ulje. Ovo ulje, kao i čaj od kantariona  takođe su izuzetno djelotvorni za njegu osjetljive kože glave. U kombinaciji sa kamilicom i drugim ljekovitim biljkama značajno će osnažiti dlaku i uljepšati frizuru.  

Pivo za jasno definisane kovrdže!

Djevojke i dame su isprobale još jednu metodu koja se pokazala veoma efikasnom. Tajna jake i zdrave kovrdžave kose je u pivu! Pivo obnavlja kosu i daje joj prirodni sjaj. Vaše lokne ili kovrdže postaće jasno definisane, prirodno naglašene i mekane na dodir već posle prve upotrebe.

Njega kovrdžave kose nije toliko zahtjevna i komplikovana ako se pridržavamo ovih pravila. Osim ovih pravila koje smo u tekstu pomenuli od velike važnosti je i pravilna ishrana. To je osnovno pravilo, bez obzira o kakvoj kosi je riječ.

Drage dame, nemojte biti u zabludi da je nemoguće njegovati kovrdžavu kosu koja u svakom trenutku izgleda glamurozno. Nadamo se da smo vam ovim trikovima i savjetima pomogle da vašoj nemirnoj kosi pružite njegu koju zaslužuje.

Autor @ Srbijanka Stanković

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se