17 C
Zvornik
26. април 2024.

Pijesak iz Sahare obojio snijeg na evropskim skijalištima

Velike količine pijeska iz Sahare stigle su ovog vikenda na području Evrope, a miješanje sa snijegom prouzrokovalo je pojavu tzv. crvenog snijega.

Čestice prašine prekrile su centralni dio Francuske, Švajcarske, južnog dijela Njemačke i Austrije.

Prema snimcima stranice „Severe Weather“, pijesak je s područja Afrike stigao zbog vjetra i razvoja specifičnih meteoroloških uslova.

Mnoga skijališta širom centralnog dijela Evrope poprimila su crvenu boju, a brojni skijaši ostali su iznenađeni fantastičnim prizorima koji se rijetko mogu vidjeti na planinama.

20210207153209951328

Zbog uticaja vjetra, pijesak bi, kako navode njemački meteorolozi, trebalo da se širi dalje prema sjeveru i istoku Evrope, tačnije na područje Mađarske i Češke.

Procjene su da bi trebalo da stigne i na području Balkana, Poljske i Ukrajine, ali u manjem obimu s obzirom na smjer kretanja vjetra.

Stručnjaci su naveli da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega.

Na sajtu Njemačkog meteorološkog servisa pojasnili su da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se