35.9 C
Zvornik
22. јун 2024.

Zahtjev za smjenu Savjeta ministara nije prošao

SARAJEVO – Zahtjev za smjenu Vijeća minsitara BiH koju je pokrenula grupa poslanika nije dobila potrebnu većinu, jer je 13 glasalo za, protiv su bila 24 i tri suzdržana.

Nakon višesatne rasprave o zahtjevu za smjenu Vijeća minsitara poslanici su glasali na kraju sjednice.

Predlagači zahtjeva za iniciranje glasanja o nepovjerenju su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić, Damir Arnaut i SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Aida Baručija (Nezavisni blok) obrazložila je inicijativu kazavši da je to dužnost poslanika obzirom da su svjedočili neradu Vijeća minsitara, te skandala poput korona partija, ilegalnih igara za sreću, kao i kašnjenje nabavke vakcina čime se narušava zdralvje građana i ruši privreda.

„Jedini način je da se trenutni saziv rasformira inače ćemo imati tešku situaciju u svi segmentima koji su u nadležnosti Vijeća ministara. Iza nas je težak period i komplikovan put i vrijeme je da se aktiviramo jer postoji potreba da se stvari pokrenu s mrtve tačke“, kazala je Baručija.

Tvrdi da su stvari izmakle kontroli i da je zbog toga jedino relano da se ovo Vijeće minsitara danas rasformira.

Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije se obratio kazavši da nema potrebe.

Saša Mgazinović (SDPBiH) kazao je da su u zahtjevu opisani razlozi, ali da želi reći šta njega tišti kao poslanika, te poručio da je nekorektno probleme u USK adresirati krajišnicima.

„Dajte ljudima novac, pa onda kažite. Upravljanje migrantskom krizom je u rukama Vijeća ministara i to je jedan od razloga za smjenu Vijeća minisitara. Iz pitanja kolege Zukana Heleza crpim razlog za stav da treba da ode ovo Vijeće minsitara, a veznao je za nabavku vakcina“, kaže Magazinović.

Poručio je i da mu nije jasno da se svi slažu po pitanju legalizacije kanabisa, ali da ništa ne rade.

Poručlio je da mu predsjedavajući Vijeća minsitara BiH i nakon 16 dana nije omogućio da pričaju o leglaizaciji kanabisa, te da nije problem da priča i ovako i da pita je li bolje da nam „građane liječi država ili dileri“.

Poručio je i da SDA u hodniku „skida“ Vijeće minsitara a u sali brani.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) istakla je da joj nije drago što je bila u pravu kada nije glasala za ovaj saziv Vijeća ministara.

Edita Đapo (SBB), poslanik iskazala je nezovoljstvo, ali prenijti i inezadovoljstvo građana sa neradom i neaktivnošću ovog Vijeća minsitara.

Osvrnula se na tri srateške stvari, nabavku vakcina, ekonomiju i migracije.

Osvernula se i na ekonomske mjere ustvrdivši da Vijeće minsitara kasni sa zaduženjima i time ugrožava niže vlasti.

„Kasne i sa inicijativama, pomeranja plaćanja PDV-a smanjenju PDV.a za ugostiteljstvo i turizam, te plažćanje akciza . Vijeće minsitara niej odgovorilo ni na jednu od ekonomskih mjera iako su im parlamentarci davlai priejdloge“, kazala je Đapo.

Dodala je da je kraj nje vrijeme da sep oduzmu sve kativnosti kako bi se pitanje migracija rješilo, te dodala da će zbog svega toga podržati smjenu.

Zukan Helez (SDPBiH) kazao je da, iako prati politiku, ne zna pola ministara u sazivu Vijeća minsitara jer se većina od tih minsitara nigdje ne viđaju i da su zatvoreni u svoje kabinete.

„Činjenica da su do sada preldožili pet zkaona je dovoljna da treba da odu“, kazao je Helez, dosdavši da ovo Vijeće minsitara ne kreira, nego djeluje na pojave i probleme.

Spomenuo je i ljubavne afeere nekih ministara, te dodao da bi nakon toga bilo sasvim normalno da taj ministar podnese ostavku.

Osvrnuo se i na nepotizam ,te zapošljavanje zetova u kabinete, ali i ne ukidanje beneficija iako je situacija teška.

Šemsudin Mhmedović (SDA) kazao je da je sastav Vijeća minsitara imenovan priej nepunih 13 mjeseci a na temelju dogovora stranaka koje su potpisale Platformu odbrane.

„Formalno ovo Vijeće minsitara je fi+unkcioniralo, održava,lo sjednice donosilo akte i zkaone, njih četiri koji nisu njihovo djelo nego prethodnog Vijeća minsitara. Prema rezultatima rada Vijeća minsitara odgovorno tvrdim da ne može imati podršku zastupnika jer nije odgovorilo na potrebe. Obećavali su m nogo, ohrabrivali su naporedak BiH, ali sam bio skeptik da će predsjedavajući Vijeća minsitara imati hrabrosti da provede ono što je obećao“, kazao je Mehmedović.

Rekao je da je pred poslanicima odluka da li pdoržati inicijativu ili glasati protiv, pitanej je šta je dobro za BiH, te upitao da li postoji politička platforma na bazi k oje će se formirati neka većina i formriati Vijeće minstara.

„Da li postoji analiza o posljedicama odluke smjene Vijeća minsitara ili je ovo samo politikanski nastup i zabalvjanje javnosti“, kazao je Mehmedović.

Ističe da niej Vijeće minitara radil okako se očekivao, ali da se ne može dozvoliti blokada aktivnosti i euroatlanskih integracija.

Zukan Helez (SDP) odgovorio je da bi ovo Vijeće minsitara radilo do izbora novog, ali da inicijatori ostavke ne moraju polagati račune imaju li novu platformu da formiraju vlast.

Adil Osmanović, šef Kluba SDA kazao je da će parlamentarci imati prilik uraspralvjati o radu Vijeća minsitara, te da je potrebn onapraviti usporedb usa radom prethodnog saziva Vijeća minsitara, te kazao da je Vijeće minsitara koje je predvodio Denis Zvizdić u 2015. godini donijelo 35 zakona, te je potvrđen status BiH za sticanje kandidatskog statusa, te je usvojena reformska agenda.

Podsjetio je da je 2016. gpodine BiH podnijela zahtjev za članstvo, a 2018. BiH dobila upitnik.

„Ovo je nešto što sam imao potrebu istkanuti kakvu smo poziciju ostaivli novom sazivu Vijeća ministara da donosi zakone koji će biti reformiski i rješavati probleme građana. Ako pogledamo rad aktuelanog saziva da su usvojili četiri nacrta zkaona, četiri strategije, to je jako malo i nedopustivo“ ,kazao je Osmanović, te podsjetio na riječi Twegletije koji je rekao da više od jedne godine od izbora BiH nije uspjela formriati vlast i zbog toga moramo požuriti sa refornmama.

Kaže da se ponadao, ali nažalost ono što je urađeno malo je i nedopustivo.

Dragan Mektić (SDS) istkao je da je govoriti ovako negativno o radu Vijeća minsitara a ne podržati njegovu smjenu je nedostatak obraza.

Adil Osmanović (SDA) pitoa je Mektića koja je alternativa i da će SDA dati priliku Vijeću ministara do polovine godine.

Damir Arnaut (Naša stranka) pitao je na čemu bazira mipljenje da je Zoran Tegletija uspješan i na čemu to temelji.

Branislav Borenović (PDP) kazao je da je ovdje sve jasno i da je strategija stranaka na vlasti da ćetiri godine prođu u blokadama i ucjenama.

Dženan Đonlagić (DF) kazao je da će ovo Vijeće minsitara biti promijenjeno do kraja mandata.

U izjavi novinarima Snježana Novaković Buirsać, šef Kluba poslanika SNSD-a, kazala je da će zatražiti smjenu Miloša Lučića, ministra za ljudska prava, a nakon što je DNS podržao zahtjev za smjenu Vijeća ministara BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se