17.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Mitovi o vožnji po snijegu koji mogu ugroziti vaš život i automobil

Ovakvi mitovi su vrlo opasni, pogotovo za mlađe i neiskusnije vozače. Ne slušajte savjete raznih „stručnjaka“ već isključivo slijedite uputstva koje se nalaze u knjižici vozila i koja su propisana od strane proizvođača vozila.

Uputstva proizvođača vozila su nastala kao rezultat mnogobrojnih testova u procesu proizvodnje vašeg vozila i zato su to najbolji savjeti za vas i vaše vozilo.

U nastavku pročitajte neke od popularnih mitova koji se odnose na vožnju u zimskim uslovima.

ABS se treba isključiti u vožnji po snijegu ili ledu

Ovo nikako nije istina. Iako se ABS često aktivira prilikom vožnje u ovakvim uslovima, ne biste ga trebali isključiti. Istina je da se s ABS-om produžuje zaustavni put, ali vam je pri tome omogućeno upravljanje vozilom (skretanje i izbjegavanje prepreka), dok običnim kočenjem (blokiranjem točkova) se gubi ta mogućnost upravljanja.

Moderni ABS sistemi su toliko uznapredovali te imaju višestruku korist u odnosu na vozila bez ABS-a.

Treba isključiti sisteme za kontrolu stabilnosti vozila

Ovi sistemi (ESP, DSC,…) se u uslovima slabijeg prijanjanja vozila (snijeg/led) aktiviraju prilikom proklizavanja točkova i smanjuju doziranje gasa ili aktiviraju kočnice na točkovima koji proklizavaju. Prilikom vožnje u ovakvim uslovima vrlo je važno da su ovi sistemi aktivni jer oni najbolje iskorištavaju mogućnosti priјanjanja vašeg vozila, bolje i od iskusnih vozača.

Ipak, postoje određene okolnosti gdje može biti korisno deaktiviranje ovih sistema. Ako ste zapeli u snijegu i ne uspijevate se izvući, deaktivirajte privremeno ove sisteme i pokušajte ponovno.

Ritmičko kočenje je korisna tehnika pri upravljanju novijim vozilima

Ritmičko kočenje je tehnika kojom se koči i otpušta kočnica u određenom ritmu, omogućavajući tako kompromis između kočenja i upravljanja.

Ova tehnika je korisna kod vozila bez ABS-a (još uvijek bitna tehnika jer je prema nekim podacima na našim područjima više od 80% vozila bez ABS sistema). Ako imate ABS ne biste trebali pokušavati ovu tehniku jer ABS izvodi sličnu tehniku, ali mnogo brže i preciznije.

Uvijek vozite u najnižem stepenu prenosa

Ovo nije dobra ideja ako trebate krenuti na skliskoj površini ili uzbrdici. Najniži mogući stepen prenosa predaje veći obrtni moment točkovima, a što će zbog velike sile vjerovatno rezultirati proklizavanjem pogonskih točkova. U ovakvoj situaciji najbolje je koristiti najveći praktični stepen prenosa (smanjuje obrtni moment) te lagano dozirati gas.

Tokom vožnje u ovakvim uslovima je jako bitan kompromis između kočenja i upravljanja vozilom. Najbolji kompromis je onaj stepen prenosa u kojem je broj obrtaja motora između 2.000-3.000 (rpm). Takav stepen smanjuje mogućnost proklizavanja pogonskih točkova, i omogućava vam kočenje motorom (po potrebi).

Vožnja u nižem stepenu prenosa je korisna u ovim uslovima kada se spuštate niz obalu. Kočenjem biste znatno povećali mogućnost blokiranja točkova, što rezultira gubitkom sposobnosti upravljanja (skretanje i izbjegavanje prepreka). Vožnjom u nižem stepenu prenosa zapravo kočite motorom te se na taj način točkovi mogu gotovo nesmetano okretati.

Dobro je smanjiti pritisak u gumama

Tehnički gledano, ovaj mit je istinit. Smanjenjem pritiska u pneumaticima povećava se gazeći sloj (protektor) omogućavajući bolje prijanjanje pneumatika. Ipak, ovo ne biste trebali raditi.

Smanjenjem pritiska pneumatik se više zagrijava, što može biti jako opasno i rezultirati pucanjem gume, pogotovo pri većim brzinama. Stoga nikako nemojte voziti sa gumama koje nemaju dovoljan (preporučen) pritisak.

Kako se smanjenjem pritiska postiže i veće prijanjanje, vazduh iz pneumatika možete ispustiti na kratko ukoliko zapnete u snijegu što će malo povećati sposobnost prijanjanje vaših guma, te vas uz malo sreće izvući iz nevolje. Nakon toga napumpajte gume na preporučene vrijednosti.

Proizvođači guma čak preporučuju povećanje pritiska u gumama tokom zime. Zašto?

Tokom zime pritiska u pneumaticima se smanji usljed kompresije vazduha. Preporučeno povećanje pritiska je reda veličine od 0.2 bara (u zavisnosti od proizvođača pneumatika).

Kada se radi o gumama, uvijek slijedite preporučene norme od strane proizvođača. Vaše gume će duže trajati (ušteda), a vožnja će biti sigurnija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se