14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Sud u Londonu odbio da izruči Džulijana Asanža SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti izručen SAD po optužnici za špijunažu, saopštila je britanski sudija Vanesa Barejtser, uz objašnjenje da bi to bila represivna mjera zbog njegovog mentalnog stanja.

Tužilaštvo SAD je saopštilo da će se žaliti na presudu.

Sudija Barejtser je rekla da bi Asanž najvjerovatnije izvršio samoubistvo ukoliko bi bio poslat u SAD.

Tužilaštvo SAD najavilo je da će uložiti žalbu na odluku britanskog sudije da ne isporuči osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža toj zemlji, saopštio je danas Asanžov advokat Edvard Ficdžerald.

Rekao je i da će u srijedu podnjeti zahtjev za kauciju za Asanža, prenosi Rojters.

Tužilaštvo u SAD je optužilo Asanža po 17 tačaka optužnice i jednoj tački da je zloupotrebio upotrebu kompjutera oko publikacije Vikiliksa, u kojem je objavio vojne i diplomatske dokumente prije jedne decenije.

Ove optužbe nose potencijalnu zatvorsku kaznu od 175 godina zatvora.

Advokati su optuženog Australijanca branili argumentima da se ponašao kao novinar i pozvali su se na Prvi amandman u kojem se posebno naglašava sloboda govora za objavu dokumenata koje su razotkrile nedozvoljene radnje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Vikiliks je objavio stotine hiljada procurjelih američkih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatsku povjerljivu komunikaciju, 2010. i 2011. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se