5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Naučnici vjeruju da možete sami da popravite polomljen ekran na telefonu za 20 minuta

Naučnici iz Južne Koreje vjeruju da su smislili dobar način popravljanja slomljenih stakala telefona. Predstavili su svoje inovativno rješenje koje uključuje mazanje stakla uređaja – lanenim uljem.

Istraživački projekat, objavljen u časopisu „Composite Part B: Engineering“, vodio je dr Jong-Čae Jung, predvodnik Centra za napredne kompozitne materijale u Korejskom institutu za nauku i tehnologiju.

Njihov projekt je uključivao ugradnju lanenoga ulja u stalko u obliku mikrokapsula, a naučni tim je rekao da one mogu popraviti pukotine na staklu kada se pojave.

U roku od 20 minuta

Ovim pristupom se stvara polimerni dvoslojni film (PBF) koji slaže dva sloja poput sendviča – kapsule lanenoga ulja i proizvod nalik staklu koji se koristi u telefonima i drugim uređajima zvanim CPI – kako bi stvorio jedan materijal.

U laboratorijskim ispitivanjima istraživači su pokazali kako se, kada se naruši integritet stakla, oslobađa prozirno laneno ulje. Zatim se stvrdnjava u novonastalim pukotinama, sanirajući sva oštećenja.

Tim tvrdi da njihov revolucionarni novi postupak može popraviti 95 odsto svih pukotina i da se to može učiniti u roku od 20 minuta. Ova metoda se često koristi za popravku loptica za kriket, jer laneno ulje nema boju i stvrdnjava se na sobnoj temperaturi.

Ubrzali cijeli postupak

Obično to može trajati satima, ali naučnici su uspjeli da ubrzaju cijeli postupak koristeći više temperature i UV svjetlo. „Pod različitim stimulišućim spoljnim uzročnicima, koncentrišemo se na samoizlečivu kinetiku polimernih dvoslojnih filmova koji sadrže bezbojni sloj podloge i mikrokapsulu s lanenim uljem“, objasnio je tim u sažetku studije.

„Eksperimentalni rezultati pokazali su jasnu korelaciju između stimulativnih uzročnika i vremena zaceljivanja“, utvrdili su naučnici.

Samoizlečenje na površini

„Iako je ponašanje PBF-a u saniranju pukotina u vazdušnoj atmosferi prilično sporo, ima poboljšani ljekoviti učinak pri zagrijavanju površine pukotine na 70 stepeni Celzijusovih. Štaviše, postupno saniranje primjećuje se apsorpcijom vlage u okruženjima s relativnom vlažnošću vazduha od 70 odsto- piše u nastavku. Istraživači su posebno ponosni na otkriće da ultraljubičasto (UV) zračenje pokreće primetnu kinematičku prednost reakcije sušenja koja započinje samoizlečenje na površini.

„Kratkotrajno (20-minutno) izlaganje UV zračenju pokazuje nisku propusnost vodene pare i izvrsno saniranje uz oporavak od otprilike 91 odsto fotohemijskim indukovanim samoizlečenjem uz pomoć kapsule“, zaključak je studije.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se