8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Bolton: Bajden neće odustati od Balkana

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Bolton ocijenio je da novi predsjednik Džo Bajden neće odustasti od Balkana, kao i da bi „bila greška prepustiti Balkan Evropi“.

-Jako dobro se sjećam uloge koju je (Bajden) devedesetih preuzeo u Kongresu povodom konflikta u (bivšoj) Jugoslaviji, posebno u BiH, ali i regionu kao cjelini. Ne mislim da će od toga odustati i rekao bih da nam njegov izbor Viktorije Nuland za treću glavnu poziciju u Stejt departmentu, nekoga ko je stručnjak za Rusiju, sekretar za Evropu u vrijeme Obamine administracije, pokazuje da kada su u pitanju Rusija, Ukrajina, istocna i centralna Evropa kao cjelina, da će biti dosta pažnje, da ce Nuland voditi dosta jaku politiku. Bio bih iznenađen da Bajden pokuša da delegira odgovornost Evropskoj uniji. Smatram da bi to bila greška, a bog blagoslovio Angelu Merkel – rekao je Bolton sa sarajevsku TV N1.

On je dodao da smatra da je pitanje „od vitalnog značaja za SAD, kao i naroda na Balkanu, da pokušaju da završe posao donošenja mira i stabilnosti u regionu, kako bi ekonomski napredak bio moguć“.

-Smatram da bi to trebalo da bude glavni prioritet i za SAD – kazao je Bolton.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se