5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Višković: U februaru očekujemo prvu pošiljku vakcine Sputnjik V

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Republika Srpska krenula u nabavku vakcina protiv virusa korona kroz direktnu pogodbu sa dobavljačima, naglasivši da je blizu finalizacija dogovora i isporuka ruske „Sputnjik V“.

Višković je naglasio da bi 400.000 doza te vakcine uskoro trebalo stići u Republiku Srpsku, dodavši da već u februaru treba da stigne oko 100.000 doza.

Premije Srpske je dodao da se vode pregovori za nabavke vakcina i sa Kinezima.

-Naša je procjena da obezbijedimo vakcine za oko 50 odsto stanovništva, koje će biti besplatne i dobrovoljne, iako Svjetska zdravstvena organizacija kaže da bi trebalo zemlje da obezbijede vakcine za oko 30 odsto svog stanovništva – rekao je Višković.

On je dodao da bi volio da se svi građani Srpske vakcinišu i da će, ukoliko se izrazi interes za masovnu vakcinaciju, biti obezbijeđen dovoljan broj vakcina.

Višković je naglasio da se radi na više polja kako bi se nabavile vakcine protiv virusa korona.

-Svi u BiH smo malo obmanuti jer smo računali da ćemo neke stvari lakše ostvariti ako idemo sa ostatkom svijeta, zbog čega smo sa 186 zemalja ušli u sistem `Kovaks`. Republika Srpska je svoje obaveze uredno izmirila za 400.000 doza, FBiH je par dana kasnila, ali je uplatila. Ipak, niko od tih 186 zemalja nije dobio vakcine preko tog sistema – naveo je Višković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se