17 C
Zvornik
26. април 2024.

Veliki uspjeh učenica hemijske škole na međunarodnom takmičenju

Učenice trećeg Tehničkog školskog centra, koje se obrazuju za zanimanje hemijski tehničar, Sara Perić, Aleksandra Popović, Kristina Aćimović i Ana Erak, učestvovale su na međunarodnom nagradnom konkursu učenika i studenata hemijske struke na temu iskorišćenja ruda i osvojile prestižnu nagradu.

Organizator konkursa je fondacija RAISESEE (Raw MaterIals Students Internships in East South East Europe). Pomenuti fond ujedinjuje 8 evropskih zemalja, među kojima je i Republika Srpska. Poziv za učešće na konkursu je stigao nakon što je Prirodno-matematički fakultet iz Banjaluke kontaktirao našu školu i predstavio ideju upravi škole.
Sa reči se brzo prešlo na delo, te su četiri učenice započele izradu projekta. Projekat se zasniva na iskorištenju crvenog mulja. Glavni razlog pri odabiru teme je bila fabrika Alumina, koja se nalazi u našem gradu. Alumina jednostavnim postupkom proizvodi nekoliko produkata, zeolit, metalurška i nemetalurška glinica (čini oko 60% ukupne proizvodnje), među kojima se izdvaja siliko gel. Pored velike isplativosti svih produkata, glavni nedostatak je dobijanje većih količina crvenog mulja, koji zbog svoje visoke bazičnosti predstavlja opasnost za područje koje se nalazi oko njegovog mesta. Istraživanjem su došle do zaključka da postoji više minerala koji se mogu iskoristiti. Rad se temelji na separaciji željeza magnetnim pločama.
Glavni cilj njihovog rada bilo je smanjenje količine otpada koji preti izlivanjem, koje bi moglo biti kobno za okolno stanovništvo.
Nakon završetka projekta rezultati su bili fantastični. Zvorničanke su osvojile treće mesto, za koje su predviđene novčana nagrada i organizovana praktična nastava u Banjaluci. Praksa će biti održana u periodu od 16. do 19. decembra u prostorijama Prirodno – matematičkog fakulteta. Za učenice su predviđena predavanja istaknutih profesora banjalučkog univerziteta, kao i obilazak okolnih fabrika, kako bi se što bolje teorijski i praktično upoznali sa hemijskim procesima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se