5.9 C
Zvornik
26. април 2024.

Razmatra se pooštravanje mjera tokom praznika

U Republici Srpskoj umrlo je još 15 lica oboljelih od kovida 19. Registrovano je 208 novozaraženih, na testiran 861 laboratorijski uzorak. Najviše u Banjaluci i to 62. Iz Republičkog instituta za javno zdravstvo apeluju da se poštuju epidemiološke mjere, posebno tokom praznika. Institut je pripremio i niz novih mjera kako se epidemiološka situacija ne bi još više pogoršala, a da li će one biti stožije od postojećih, znaće se naredne sjednice kada zasjeda Republički štab za vanredne situacije.

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje je nepovoljna, iako postoji stepen stabilizacije. Od 208 novozaraženih najviše je u Banjaluci 62, slijedi Bijeljina sa 30 novozaraženih. 15 lica je preminulo od posljedica kovida. U Institutu za javno zdravstvo naglašavaju da nikada do sada u Republici Srpskoj broj umrilih od posljedica zaraze nekim virusom nije bio tako visok kao od korone, ukupno 1.518 smrtnih slučajeva.

Ukupan broj hospitalizovanih je 1.041 – u Univerzitetskom kliničkom centru 378, u opštim bolnicama 663 . Veliki broj oboljelih zahtijeva respiratornu podršku. Nema prostora za bilo kakvo opuštanje kako se situacija još više ne bi pogoršala, naglašavaju u Institutu.

– Pozivamo građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera do naredne sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, koja će biti održana sljedeće sedmice i na kojoj će biti donesene nove mjere – istakao je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Institut je napravio i plan vakcinacije prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. U prvom talasu trebalo bi da bude vakcinisano 20 odsto građana, odnosno 400.000 doza za 200.000 stanovnika. Prioritetne grupe za vakcinaciju su zdravstveni radnici, starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, kao i ljudi koji rade na mjestima koja su za javnost veoma važna.

– Za sada znamo da vakcine sprečavaju razvoj bolesti, ali ne znamo i da li mogu spriječiti transmisiju virusa, zbog čega će biti potrebno nositi maske i kada se počne sa vakcinacijom građana, sve do momenta kada ne budemo imali dovoljan obuhvat vakcinacije – naglasila je epidemiolog Јela Aćimović.

Dio plana vakcinacije je i medijska kampanja za promociju vakcinacije, kojom ćemo građanima približiti dobrobiti vakcinacije i koja će informacije plasirati na pravi način – dodao je Zeljković.

Apel građanima da se pridržavaju svih preventivnih mjera, posebno pred predstojeće praznike uputili su i zdravstveni radnici iz Bijeljine, koji su održali redovni sastanak sa Kriznim štabom bijeljinskog Doma zdravlja.

– Epidemiološka situacija nije nimalo laka, nepovoljna je, ali se nadamo da će doći do poboljšanja. Pozivam sve koji slave Svetog Nikolu da to obilježe na najskromniji način sa članovima svojih porodica – rekla je direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin. 

Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih u Bijeljini i dalje je visok, čak 45 odsto. U narednom peridu angiosala trebalo bi da radi 24 časa za hitne slučajeve. U ponedjeljak će biti odlučeno da li će postojeće mjere u Bijeljini biti pooštrene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se