Bogate zemlje pokupovale većinu vakcina

 U tekstu pod naslovom „Zapad kupuje vakcine, siromašni u opasnosti”, „Koriere Tičino” piše da devet od deset osoba iz 70 siromašnih zemalja neće moći da se vakciniše protiv kovida-19 naredne godine, jer su bogate zemlje Zapada unaprijed pokupovale većinu vakcina.

Optužba dolazi, piše list, od „Ljudskog saveza za vakcinu” koji je formiralo nekoliko svjetskih nevladinih organizacija, među kojima su „Amnesti”, „Oksfam” ili „Pravda sada”, a koje navode da, dok se u Engleskoj prve osobe vakcinišu protiv koronavirusa, bogati svijet ostavlja stanovništvo zemalja u razvoju na milost virusu, prenosi Tanjug.

List podsjeća da bogati čine samo 14 odsto svjetske populacije, a da su sebi već obezbjedili 53 odsto ukupno dostupnih vakcina protiv koronavirusa.

Kanada je, na primjer, otkupila količine vakcina koje su dovoljne da se svaki Kanađanin pet puta vakciniše, piše list.

Gotovo sve količine, 96 odsto vakcina „Fajzer” i „Bajontek” „Moderna”, već su kaparisane za stanovništvo bogatih zapadnih zemalja.

Za većinu siromašnih zemalja cijena vakcina je previsoka, a problem može biti i način skladištenja i transporta, zahtjeva da se skladišti na temperaturi od minus 80 stepeni, zbog visokih temperatura koje vladaju u većini zemalja „južnog” svijeta.

„Nikome ne smije biti uskraćena vakcina koja spašava život jer osoba živi u zemlji gdje nedostaje novca da se lijek kupi”, kazala je direktorica odjeljenja za sanitarne poslove organizacije „Oksfam”, Ana Mariot.

Izvor
Politika
Back to top button