5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Politička snaga lokalnih partija ista kao i prije četiri godine

Piše Milorad Gutalj

Ovogodišnji lokalni izbori za gradonačelnika i odbornike u Skupšini grada Zvornika potvrdili su gotovo istu političku snagu partija koje su dobile legitimitet i prije četiri godine.

Ovi izbori razbili su iluzije onih stranaka koje su nastale u međuvremenu smatrajući da će svojim osamostaljivanjem činiti novu snagu na zvorničkoj političkoj sceni.

Jedna od tih je i zvornički ogranak Socijalistička partija Srpske koji se odcijepio od Socijalitičke partije Petra Đokića, najavljujući u predizbornom periodu da će postati nova politička snaga Zvornika.

Od obećanja ne bi ništa, jer su precijenili svoje kadrovske sposobnosti u političkom smislu. Glasači su „vagali“ političku sposobnost novovosnovanog ogranka SPS-a i dali mu 685 glasova, što nije dovoljna potvrda da bude parlamentarna stranka u Skupštini grada.

Gradski odbor Partije demokratskog progresa Zvornik osvojio je 328 glasova, što je u odnosu na lokalne izbore iz 2016. godine, manje za 387 glasova. Na lokalnim izborima 2016. godine PDP je u Zvorniku osvojio 715 glasova.

Sa osvojenih 328 glasova, PDP je ispod odborničkog cenzusa i neće participirati u lokalnoj Skpštini, što pokazuje da ova stranka u Zvorniku nema stalno članstvo, a ni mnogo simpatizera.

Gradski odbor Socijalističke partije Zvornik sa osvojenim 1.791 glasom zadržao je status parlamentarne stranke i ušao u Gradsku skupštinu. SP je na prošlim lokalnim izborima 2016. godine, kada je bila jedinstvena, osvojila 2.013 glasova.

I na ovim lokalnim izborima SP je pokazala političku žilavost, koju nije mogao da oslabi ni odlazak jednog broja ljudi u SPS Gorana Selaka, čime je zadržala sebi vjerno glasačko tijelo.

DNS iz Zvornika, koji je ostao vjeran centrali DNS-a u Prijedoru, dobio je povjerenje 1.305 glasača i ušao u Skupštinu grada.

Zvornički Demos, koji je napustio prijedorsku DNS centralu, postao je na ovim, za njega prvim, lokalnim izborima respektabilna politička snaga sa osvojenih 5.711 glasova ili najmanje šest odborničkih mandata u Skupštini grada Zvornika.

Zvornički DNS, na prošlim lokalnim izborima, kada je bio jedinstven osvojio je 5.862 glasa. Dakle, Spomenka Stevanović, koja je predsjednik lokalnog Demosa, uspjela je da sačuva kadrovski politički potencijal stranke, što je rezultiralo osvojanjem 5.711 glasova, ili drugo mjesto po političkoj snazi u Zvorniku.

Gradski odbor Srpske demokratske stranke Zvornik zabilježio je ove godine izborni pad u odnosu na lokalne izbore 2016. godine. Na ovim lokalnim izborima osvojio je 2.503 glasa, dok je na prethodnim izborima ova stranka dobila 3.802 glasa, što je manje za 1.299 glasova.

SDS u Gradsku skupštinu ulazi, najvjerovatnije, sa tri odbornika, za razliku od prethodnih izbora, kada je imao pet mandata.

Ujedinjena Srpska, kojoj su ovo prvi lokalni izbori, osvojila je 2.810 glasova, što joj vjerovatno omogućava da ima tri odbornička mandata u Skupštini grada Zvornika. Gledano matematičkom vjerovatnoćom, Ujedinjena Srpska dobila je glasove građana koji su ranije davali povjerenje SDS-u.

Stranka demokratske akcije i Partija demokratske akcije, koje su nastupile zajedno na izborima, osvojile su 2.982 glasa ili najmanje tri odborničak mandata, zadržavši status parlamentarne stranke.

SDA je prije četiri godine, kada je nastupala zajedno sa Savezom za bolju budućnost, osvojila 2.155 glasova, što je u odnosu na ovogodišnje izbore manje za 827 glasoa.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjih lokalnih izbora je SNSD sa osvojenih 12.624 glasa, što je u odnosu na lokalne izbore iz 2016. godine, kada je osvojio 12.351 glas, više za 273 glasa. Dakle, zvornički SNSD popravio je izborni rezultat i sa 12, eventualno 13 odborničkih mandata, zadržao politički primat u Gradskoj skupštini.

Na lokalnim izborima u Zvorniku, koji su održani 15. novembra, upućena su dva prigovora Gradskoj izbornoj komisiji.

Predsjednik Gradske izborne komisije Zvornik Mustafa Arifović rekao je Srni da je jedan prigovor bio vezan za jedan od biračkih odbora u vezi sa posmatračima, a drugi na rad predsjednika jednog od biračkih odbora, ali da su te manjkavosti tokom izbora otklonjene.

Izneseni podaci osvojenih glasova su preliminarni podaci Opštinske izborne komsije Zvornik.

Skupština grada Zvornika ima 31 odbornika.

Na lokalnim izborima u Zvorniku glasalo je 32.305 birača, od kojih je važećih listića bilo 31.664, dok je 641 listić bio nevažeći. Ukupan broj glasača upisanih u redovan birački spisak iznosio je 52.982.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se