5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Pastrmka pečena u rerni

Verovatno najjednostavniji način pripreme riba, bez mnogo začina i ostalih dodataka. Jednostavnost ukusa i pripreme, za mene znači skoro pa savršenstvo.

Šta je potrebno?

  • 2 pastrmke (svaka otprilike po 250-300 g),
  • 2 kašike putera (ili posnog margarina),
  • 2 kašike ulja,
  • 1 limun,
  • so i biber po ukusu.

Ribu očistite (ili kupite već očišćenu, osim ako je možda i sami niste upecali?), posolite i pobiberite. Ribu možete peći i u tiganju na ringli ili u rerni, kako vam više odgovara. Ja uvek radije biram rernu, prvo zato što mnogo manje prska oko šporeta, a drugo mnogo je jednostavnije, jer za vreme dok se riba peče možete uraditi nešto drugo, osim stajati pored šporeta.

Ovo je verovatno jedan od najjednostavnijih recepata za pripremu ribe, osim toga i najmanje začinjen. idealno ako ne volite preterano začinjenu hranu.

Papir za pečenje stavite u tepsiju i nauljite ga, sasvim malo. Na papir stavite posoljenu ribu i prelijte je otopljenim puterom. Okolo poslažite kriške limuna. Pečeni limun je odličan. Nije preterano kiseo, čak malo i sladi, u svakom slučaju treba ga probati, pogotovo ovako uz pečenu pastrmku.

Pecite u rerni zagrejanoj na 250°C 15-20 minuta najduže, što zavisi od veličine pastrmke. U svakom slučaju treba da je pečete kratko, ali na visokoj temperaturi, kako bi se spolja napravila korica, ali da se ne presuši iznutra.

Poslužite odmah.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se