19.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Memorijalni turnir u čast planinara Milenka Nedića

Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika organizovalo je memorijalni pohod od Malog Zvornika do Radakove vode na planini Boriji u dužini od sedam kilometara u čast Milenka Nedića, jednog od najpoznatijih planinara i ljubitelja prirode ovog kraja.

Planinari iz Zvornika, Bijeljine, Malog Zvornika, Loznice i drugih okolnih mjesta, zapalili su svijeće na grobu Milenka Nedića u Malom Zvorniku, a zatim nastavili do Radakove vode, koja se nalazi na obroncima planine Borije, nadmorske visine oko 635 metara.

Predsjednik Skupštine Planinarskog društva „Mladost“ iz Zvornika Boro Tanacković kaže da se ovim memorijalnim pohodom obilježava pet godina od smrti Milenka Nedića,  istaknutog planinara i dugogodišnjeg inženjera u Fabrici glinice „Birač“.

„Milenko je bio veliki ljubitelj prirode, a 40 godina se bavio planinarenjem. Sa svojim kolegama osvajao je najviše vrhove bivše Jugoslavije i Balkana, a među rijetkim je planinarima sa ovih prostora koji se popeo na vrh Ararata, Elbrusa i Mon Blana. Koliko je volio prirodu svjedoči i podatak da je zasadio više od 30 hektara šume“, rekao je Tanacković, koji je planinar od 1981. godine.

Potpredsjednik zvorničkog Planinarskog i ekološkog društva „Korak“ Nataša Mitrović ističe da svake godine na memorijalnom pohodu učestvuju planinari „Koraka“, zahvalni velikom čovjeku koji je mnoge od njih uveo u tajne planinarenja.

Iz Semberije je stigla grupa planinara, članova  Planinarsko ekološkog društva „Majevica“ iz Bijeljine, koji se, kako kažu, redovno druže sa ljubiteljima prirode iz Zvornika.

-Prvi put sam na ovom memorijalnom pohodu, staza je izvanredna za pješačenje, a priroda baš izdašna u svom jesenjem koloritu – kazuje Milan Stojanović iz Bijeljine,  koji sa suprugom Slavicom više godina planinari.

Milenkove kolege iz najvećeg zvorničkog kolektiva

Među učesnicima memorijalnog pohoda bili su i Drago Mićić i Sretko Šavija iz Zvornika, a tu su i nekadašnje Milenkove kolege iz Fabrike glinice „Birač“, odnosno kompanije „Alumina“,  Pero Bajić, Ratko Tijanić, Srpko Hajduković, Dalibor Ilić, Milosava Mitrović i Bogdan Antić.

Organizaciju ovog memorijalnog pohoda planinara, u znak sjećanja na Milenka Nedića, pomogla je kompanija „Alumina“.

Milenko Nedić je preminuo 4. novembra 2015. godine u 65 godini života. Bio je dugogodišnji inženjer u Fabrici glinice „Birač“, gdje je svojim radom i energijom ostavio značajne rezultate i kapitalne projekte kojima je rukovodio.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se