5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Kojim redoslijedom se javljaju simptomi korone?

Dok ljekari posmatraju sve veći broj pacijenata koji boluju od korona virusa, identifikovali su kako se simptomi pojavljuju i napreduju kroz dane.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je čak 40 odsto slučajeva korona virusa asimptomatskih nosilaca, a 20 odsto simptomatskih slučajeva razvije ozbiljnu kliničku sliku.

Među pacijentima koji razviju simptome, vrućina i kašalj obično se javljaju prvi, a često ih prate grlobolja, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina ili proliv (iako se u težim slučajevima gastrointestinalni problemi mogu pojaviti ranije tokom infekcije), prenosi Science Alert.

Oboljeli mogu imati i poteškoće s disanjem pet dana nakon pojave simptoma. Ali, simptomi se uglavnom ne pojavljuju odmah nakon što je osoba zaražena. Srednji period inkubacije virusa je oko četiri do pet dana, prema CDC-u.

Za to vrijeme zaražena osoba vjerovatno još neće znati da je bolesna, ali virus može širiti dalje i tokom presimptomatske faze.

Simptomi iz dana u dan prema ovoj studiji

Nakon posmatranja hiljadu pacijenata u Kini, tamošnje su bolnice identifikovale obrazac simptoma među pacijentima s Kovidom-19.

1. dan – Javljaju se blagi simptomi. Pacijenti obično imaju temperaturu, praćenu kašljem. Manjina je možda imala proliv ili mučninu jedan ili dva dana prije toga, što bi mogao biti znak ozbiljnije infekcije.

3. dan – Toliko je vremena prosječno trebalo prije nego što su pacijenti u Venžuu primljeni u bolnicu nakon pojave simptoma. Studija je takođe pokazala da su hospitalizirani pacijenti treći dan bolesti razvili upalu pluća.

5. dan – U težim slučajevima simptomi bi se mogli pogoršati. Pacijenti mogu imati poteškoća s disanjem, posebno ako su stariji ili imaju neko postojeće zdravstveno stanje.

7. dan – Toliko je vremena prosječno trebalo prije nego što su pacijenti u Vuhanu zaprimljeni u bolnicu nakon pojave simptoma. Ostali pacijenti u Vuhanu osjetili su nedostatak daha na ovaj dan.

8. dan – Do ovog dana kod težih slučajeva razvije se upala pluća, otežano disanje ili akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), bolest koja može zahtijevati intubaciju. ARDS je često smrtonosan.

9. dan – Neki pacijenti iz Vuhana su na ovaj dan razvili sepsu, infekciju uzrokovanu agresivnim imunološkim odgovorom.

10. i 11. dan – Ako su se simptomi pogoršali, pacijent će u ovom trenutku biti primljen na jedinicu intenzivne njege. Kod ovih pacijenata bolovi u stomaku i gubitak apetita izraženiji su nego kod blažih slučajeva. 

12. dan – Jedna studija iz Vuhana pokazala je da je u prosjeku potrebno 12 dana da osoba budu primljena na jedinicu intenzivne njege. Ozdravljeni pacijenti mogu vidjeti kako im se vrućica povlači nakon 12 dana.

16. dan – Prema istraživanju Vuhan, pacijenti mogu vidjeti kako se njihov kašalj povlači na ovaj dan.

17. do 21. dan – Pacijenti u Vuhanu ili su se oporavili od virusa i otpušteni iz bolnice ili su preminuli nakon 2,5 do 3 nedjelje.

27. dan – Neki pacijenti ostaju duže u bolnici. Prosječni boravak pacijenata iz Venžua bio je 27 dana.

Ali, samo zato što je pacijent napustio bolnicu, ne znači da je njegova borba s Kovidom-19 gotova. Naime, pojedine osobe koje su preboljele Kovid izvijestile su da su mjesecima imali simptome korona virusa, uključujući bol u grudima, otežano disanje, mučninu, lupanje srca i gubitak okusa i mirisa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se