9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

10 savjeta kako da uredite dom za veliku porodicu

Piše Srbijanka Stanković

Velike porodice su porodice u kojima ima troje ili više djece. One takođe mogu uključivati bake i djedove, tetke, ujake… Gdje ima mnogo članova, a ujedno i mnogo stvari koje oni koriste. Htjeli – ne htjeli, vrlo brzo se napravi nered ako svaki član ne pazi gdje šta ostavlja. Zato je važna dobra organizacija.

Ono na šta se posebno treba fokusirati su zajednički prostori. Garaža, u kojoj svi sve skladište. Kuhinja, u kojoj svi jedu i okupljaju se. Hodnik, gdje svako ostavlja svoje stvari kada ulazi u dom. Podrum, gdje se ponekad i djeca druže i igraju. Spavaće sobe, koju najčešće dijeli nekoliko djece. Ali ako imate kuću i krenemo od samog ulaska u dvorište, preporučujemo vam viseće klizne kapije iz čisto praktičnih razloga. Mnogo ljudi – mnogo potrepština koje ulaze u kuću, zato uvijek treba birati praktičnost.

Podijelićemo sa vama 10 savjeta kako da uredite dom ako imate veliku porodicu.

Organizovanje porodične garaže

1. Napravite prostor za sportsku opremu. Ukoliko imate više djece i svako se bavi sportom, ova oprema će zauzimati mnogo mjesta u ormanima. Zato je garaža savršen izbor. Dječiju i vašu opremu možete držati tamo. Postavite nekoliko visokih garažnih polica ili fioka kako bi se u njih stavile kutije za svako dijete. Naljepite imena i sve će biti pregledno. Svakom djetetu možete dodijeliti boju kako bi znalo koja je njegova.

2. Neki predmeti će možda morati da budu na podu. Takođe napravite prostor za bicikle i druge veće igračke. Neke možete postaviti na zidove, a druge na pod ako su preteški.

3. Ako se dio garaže ne koristi za automobil, garažu možete pretvoriti u dobro organizovan prostor za odlaganje sa policama stavljenim u obliku slova U.

Kuhinja organizovana za veliku porodicu

4. Kada je velika porodica u pitanju, od ogromne važnosti je dobro, kvalitetno i na vrijeme isplanirati obroke. Napravite raspored odlaska u kupovinu za sve članove domaćinstva prema uzrastu i mogućnostima. Neka svako bude na neki način uključen. Obroke planirajte bar sedam dana unaprijed. Idite u velike nabavke i uštjedite na vremenu. Napunite frižider jednom sedmično i bićete mirni bar tih 7 dana. Ako vam je frižider mali i želite kupiti novi, preporučujemo vam neke od kvalitetnih modela, kao je, na primjer, LG side by side frižider koji će dugo čuvati svježinu i kvalitet vaših namirnica.

5. U frižideru napravite odjeljak za djecu gdje ćete im ostavljati užinu za školu ili ako su stariji mogu i sami sebi pripremiti i ostaviti na mjestu koje je za to predviđeno. Neka table za poruke bude na vidnom mjestu kako bi svako mogao učestvovati u planiranju.

velika porodica

Organizovanje hodnika

6. Hodnik je prva prostorija u koju ulaze svi ukućani.  U ovom dijelu se često odlažu dječije školske torbe, jakne i cipele. Neka svako zna gdje kači svoju jaknu i ostavlja svoje cipele. Neka uvijek bude u blizini neka polica za odlaganje šalova, kapa i sl. Na zid stavite kukice na koje ćete kačiti ključeve kako se ne bi izgubili.

Organizacija dnevne sobe

7. Opremite ovaj prostor za zabavu i odmor televizorom, stolicama i sofom. Neka bude svijetla, prozračna i prije svega udobna. Svi članovi porodice najviše borave u ovoj prostoriji.  Neka svako od ukućana ima svoj kutak bilo da je riječ o kolekciji cd diskova ili knjigama. Uvijek neka se nađu u blizini i karte, npr. Uno ili neke društvene igre u kojima mogu učestvovati svi članovi.

dom velike porodice

Dječija soba za primjer

8. Ako vaša djeca vole da prave različite kreativne predmete, osigurajte im sto i stolice, kao i mjesto za izlaganje njihovih radova i umjetničkih djela. Stvari koje se lako mogu prosuti i napraviti nered stavite dalje na police kako bi ih veća djeca mogla dohvatiti, ali ne i  manja. Soba treba da bude dovoljno komforna da bi djeca u njoj imala dovoljno mjesta za odlaganje stvari, kako onih potrebnih za školu tako i predmeta za slobodne aktivnosti. Možete iskoristiti razne stikere i boje kako bi obilježili šta je čije i kad je čiji red da posprema sobu.

9. Takođe napravite kutak u kom će držati sitne igračke kako ih ne bi bilo na sve strane. Kutije u boji će biti sjajno rješenje. Ispod kreveta, iza vrata i na gornjim policama u ormarima nalaze se prostori u kojima možete odlagati razne stvari. Ako vaša djeca dijele ormar, pokušajte da ormar podjelite privremenom pregradom postavljenom na zid koji viri sa zadnje strane ormara. Dobra ideja za uštjedu prostora su tzv. vakuum kese. Jeftine su a štjede i do 75% prostora.

I na kraju kupatilo

10. Dijeljenje kupatila može biti neugodno, ali je moguće uz dobru organizaciju. Dajte svakoj osobi korpu ili fioku da čuva svoje stvari. Četkice za zube takođe mogu biti razvrstane po boji, kao i peškiri za kupanje, ruke i  umivanje. Ako djeca imaju ogrtače, neka ih kače na svoju kukicu. Imajte u vidu da kupatilo uvijek mora biti čisto, posebno je to teško održati kada su velike porodice u pitanju, zato pročitajte kako da očistite kupatilo za svega 15 minuta

Nadamo se da će vam savjeti iz ovog teksta pomoći da ostanete organizovani. Uživajte u kreiranju dobro organizovanog toplog doma!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se