25.4 C
Zvornik
15. јул 2024.

Zajedničkim prelazima do uštede od 800 miliona evra godišnje

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu izjavila je danas da bi zemlje zapadnog Balkana zajedničkim graničnim prelazima mogle godišnje uštedjeti 800 miliona evra.
„Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prelaza, ako bi oni radili 24 časa, sedam dana, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedjeli 800 miliona evra“, rekla je Bregu danas na konferenciji za novinare na graničnom prelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ona je rekla da je RCC, zajedno sa Sekretarijatom transportne zajednice, CEFTA, Evropskom komisijom i šest ekonomija zemalja zapadnog Balkana, pokrenuo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom kovida 19, čime je omogućen nesmetan protok robe i lijekova u regionu.

„Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 časova. Ne smijete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 odsto svog života proveo na graničnim prelazima. Ali to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni, znači dva izgubljena evra. Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno“, kaže Bregu. /

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se