30.9 C
Zvornik
18. јун 2024.

Odlazak roditelja na rad u inostranstvo loš po djecu

Članovi Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope usvojili su nacrte izvještaja, rezolucije i preporuka o posljedicama koje po djecu ostavlja to što njihovi roditelji odlaze u druge zemlje u potrazi za poslom.

Na video-sastanku Komiteta učestvovala je član Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Tokom diskusije je rečeno da se rad na pronalasku rješenja za ovaj problem smatra veoma značajnim imajući u vidu da u nekim zemljama članicama jedna trećina odraslih radi u inostranstvu, zbog čega je ogroman broj djece odvojen od roditelja, što za posljedicu ima nedostatk osnovne njege, zaštite i podrške.

Video-sastanak počeo je usvajanjem Nacrta izvještaja i Nacrta preporuka o temi „Vještačka inteligencija u zdravstvenoj zaštiti: medicinski, pravni i etički izazovi pred nama“, u kojem je naglašen značaj regulisanja ovog pitanja u vremenu pandemije virusa korona, pri čemu treba voditi računa o poštovanju međunarodnih standarda u oblasti zaštite podataka pojedinaca.

Nakon rasprave o problematici starateljstva nad djecom migranata bez pratnje i nad odvojenom djecom migranta, usvojen je Nacrt mišljenja koje naglašava hitnost rješavanja ovog izazova zbog značajnih migracija koje se trenutno dešavaju u zemljama članicama.

Razmatrana je i izloženost ove populacije različitim oblicima narušavanja osnovnih ljudskih prava, što zahtijeva da rješenja budu sastavni dio nacionalnog sistema zaštite djece, koji bi trebalo podjednako da zaštiti svu djecu, bez obzira na njihovo državljanstvo ili migracioni status.

U okviru rasprave o programu rada i prioritetima, članovi Komiteta imenovali su izvjestioce o temi „Oklijevanje sa vakcinacijom“, za pitanje uticaja pandemije COVID 19 na dječja prava, te izvjestioca o temi alternativne brige o djeci migranata bez pratnje i o odvojenoj djeci migranata.

Održana je i javna rasprava uz učešće stručnjaka o temi „Diskriminacija lica sa dugotrajnom bolešću“, tokom koje su naznačeni različiti oblici stigmatizacije sa kojima se suočavaju lica koja imaju dugotrajne zdravstvene probleme, te potreba za pronalaženjem adekvatnih modaliteta za pružanje podrške i sistemskog odgovora na ovaj izazov.

Naredna video-sjednica ovog komiteta planirana je za 16. oktobar.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se