Tramp: Pentagon vodi ratove da bi uvećao profit vojne industrije

Američki predsjednik Donald Tramp javno je napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Pentagon da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne, namjenske industrije.

„Znam da me vojni vrh ne voli, ali vojnici vole. Vrh Pentagona me ne voli jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one “divne” kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile srećne i zadovoljne – rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, prenio je CNN.

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su baš u trenutku kada su se brojni vojni komandanti i rukovodioci u Pentagonu povjerili CNN da su odnosi sa predsjednikom države sve napetiji.

Jedan bivši vojni zvaničnik potvrdio je CNN da je Tramp javno izgovorio grube i uvredljive kvalifikacije na račun pripadnika američke vojske i ratnih veterana, o čemu je prvi izvjestio Atlantik magazin.

AP takođe prenosi da je američki predsjednik tokom svoje zvanične posjete Francuskoj u novembru 2018. godine povodom komemoracije 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata na vojnom groblju u En Marni davao neprimjerene izjave i uvredljive kvalifikacije na račun poginulih vojnika.

Ovi izveštaji su emitovani i potvrđeni i na Foks Njuzu, što je sve zajedno, Donald Tramp žestoko demantovao.

– Predsjednikovi najnoviji komentari na račun američkog vojnog vrha i njihove motivacije ne samo da srozava i obesmišljava njihov predani rad i službu onih kojima komaduju, već imaju i korozivan efekat na američke oružane snage. Dok pokušava da demantuje optužbe, on besmisleno vrijeđa i iskazuje prezir prema američkoj vojsci – ocijenio je penzionisani mornarički general i vojni analitičar CNN Džon Kirbi.

Pentagon nije zvanično odgovorio na zahtjev da prokomentariše Trampove izjave i odnos prema vojsci.

Kontradiktorno je što je Tramp u više prilika isticao da je zaslužan za povećanje vojnog budžeta, nazivao to jednim od najvećih dostignuća svoje adminsitracije i nedvosmislenom podrškom vojsci, ali očigledno je da su od povećanja budžeta imale korist kompanije iz vojno-industrijskog kompleksa.

Back to top button