4.3 C
Zvornik
27. новембра 2022.

Dodik: Američka organizacija želi da preuzme kontrolu nad izborima

BANALUKA – Agencija koja bi nadgledala izbore je američka i finansira je NDI, odnosno Demokratska stranka u Americi koja djeluje na međunarodnom planu u skladu s američkim interesima, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

On je rekao da bi prihvatanjem memoranduma bio izgubljen suverenitet i nezavisnost izbornog procesa u BiH, da otvara vrata da se izaberu njihovi politički favoriti u BiH, te da bi on favorizovao bošnjačku stranu. 

Dodik je dodao da se radi o organizaciji koja pripada Sorošu koja se izvještila načinima kontrole izbornog procesa.

Što se tiče pokretanja vitalnog nacionalnog intweresa, Dodik je rekao da je iskoristio pravo iz Ustava BiH da zaštiti nacionalni i državni interes RS nakon što je bio preglasan na sjednici Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da izborni sistem u BiH treba poboljšati i da nije savršen, ali da bi prihvatanjem ovog memoranduma izborni proces bio manipulativan. On takođe tvrdi da 17 država u SAD je zabranilo učešće ovoj agenciji na američkim izborima.

Podjetimo, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u banjaluci razmatranjem Prijedloga odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna po vitalne interese Srpske.

Na sjednici će se obratiti srpski član Predsjedništva BiH, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SDS-a Mirko Šarović, te PDP-a Branislav Borenović.

U ime klubova poslanika o ovoj tački moći će da govore po dva narodna poslanika.

Sjednici prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, te predsjednici parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine zatražio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, usvojenu bez konsenzusa 27. avgusta na sjednici Predsjedništva BiH, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se