5.9 C
Zvornik
26. април 2024.

Zvorničke moto trke

Piše Mile V. Vasiljević

U drugoj polovini XX vijeka, Zvornik nije zaostajao za većinom gradova Bosne i Hercegovine ni u kakvom smislu ( privrednom, ekonomskom, kulturnom, sportskom…). Grad je svake godine i decenije bivao sve razvijeniji i modernizovaniji. Uz sve to, grad je prihvatao razne „novitete“ u svojoj sredini, koji su donijeti iz nekih većih centara bivše SFRJ. Upravo takav jedan od „noviteta“ bile su moto trke u Zvorniku, za koje je vladalo veliko interesovanje, ne samo u gradu, nego i šire. U jednom trenutku, moto trke u Zvorniku će biti toliko popularne da će veliki broj poznatih vozača iz SFRJ izraziti želju da učestvuje na njima.

Prve moto-trke organizovane su 1958. godine, a posljednje 1965. godine. Ono što je važno istaći je podatak da su moto trkama prethodile konjske trke, koje su se održavale 1956. i 1957. godine. Zvornik nije imao izgrađen hipodrom za ove prilike, nego su konji trčali u krug oko fudbalskog igališta. Međutim, konjske trke, pokazale su se kao veoma uspiješna manifestacija i za njih je vladalo veliko interesovanje, te ne čudi činjenica, da se za moto trkama poseglo odmah nakon posljednje održane konjske trke u Zvorniku.

Kao što smo već napomenuli, moto trke su se održavale u periodu od kraja pedesetih do početka šezdesetih godina XX vijeka i to svake godine, za vrijeme julskih praznika ( državnih i vjerskih ). Organizator trka bilo je Auto-moto društvo Zvornik, koje je osnovano početkom pedesetih godina sa ciljem da vrši obuku budućih vozača i organizuje polaganje vozačkih ispita, ali u ovom slučaju, Auto-moto društvo je vidjelo koliko interesovanje ljudi za trke, pa je vrlo rado radilo na organizaciji ovog događaja. Uz sve to, Auto-moto društvo je kroz ove trke, popularizovalo svoju organizaciju i samu vožnju među građanima Zvornika.

Start i cilj trke bio je ispred zgrade Pošte. Trke su vožene kružno, u pravcu Diviča, zatim preko brane, pa kroz Mali Zvornik, odakle se preko mosta prolazilo kroz grad Zvornik, do mjesta odakle se krenulo. Pomenuli smo da su zvorničke moto trke bile izuzetno popularne, te je zbog toga važno istaći činjenicu da su u Zvorniku trke vozili najbolji jugoslovenski vozači toga vremena: Milenko Konjević iz Novog Sada, Pero Popović iz Banja Luke, Kemal Bucalo i Mustafa Sulempašić iz Sarajeva.

Zvorničke moto trke predstavljale su jedan od izuzetno popularnih i zanimljivih događaja, koji su se zbivali u ovom gradu sredinom XX vijeka. Mnogi pojedinci mogu se prisjetiti ovih događaja i prenijeti mlađim generacijama, koji bi možda bili radi da se neki vid „zvorničkih trka“ obnovi i ponovo zaživi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se