8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Prvi fudbalski klubovi u Zvorniku

Piše Mile V. Vasiljević

Fudbal, ili najvažnija muška sporedna stvar na svijetu, kako danas moderno vole da kažu, u Zvorniku se počeo igrati odmah nakon Prvog svjetskog rata. Prvi su ga prihvatili srednjoškolci, koji su ga donijeli u Zvornik iz gradova u kojima su se školovali. Prva fudbalska utakmica u Zvorniku je odigrana 1924. godine, između omladinaca Srebrenice i Zvornika.

Fudbalski klubovi u Zvorniku počeli su da se osnivaju tridesetih godina XX vijeka. Prvi fudbalski klub koji je osnovan, zvao se „Zmaj od Noćaja“ ( nazvan po nadimku junaka iz Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću) i osnovan je 1933. godine. Njegovi osnivači i finansijeri bili su Staniša Jovičić (trgovac) i Husein Krtičić. Godinu dana kasnije, 1934. osnovan je i drugi fudbalski klub u Zvorniku „Sloga“, tako da je Zvornik između dva svijetska rata imao dva fudbalska kluba. Iako su ova dva kluba formirana na konfesionoj osnovi ( u „Zmaju od noćaja“ igrali su uglavnom Srbi pravoslavci, a u „Slozi“ muslimani), uvjek su odnosi među njima bili fer, korektni i prijateljski (pomagali su se međusobno, pozajmljivali igrače, djelili isti teren). Pred početak Drugog svjetskog rata, od ova dva kluba, biće formiran jedan FK „Omladinac“, koji će djelovati do početka ljeta 1943. godine.

Ono što je još važno istaći jeste da zvornički klubovi nisu bili uključeni ni u jedan organizovani oblik takmičenja i uglavnom su igrali prijateljske utakmice sa klubovima iz okolnih gradova ( Tuzla, Vlasenica, Srebrenica, Bajina Bašta, Banja Koviljača, Loznica, Bijeljina, Ljubovija…). Najveći rival oba zvornička kluba, bio je FK „Birač“ iz Vlasenice i ta fudbalska utakmica je privlačila veliki broj gledalaca, i u Zvorniku, ali i u Vlasenici. Ljubitelji fudbala su znali prevoz do Vlasenice, za vrijeme ovog „derbija“, plaćati i do 50 dinara, što je za to vrijeme bio veliki iznos i mogla se čak ovca kupiti za njega, kako su govorili.

Fudbalsko igralište se nalazilo na prostranstvu u Beksiji, na teritoriji gdje se danas nalaze zgrade B blokova. Fudbal će se tu igrati do početka Drugog svjetskog rata, nakon čega će početi da se igra na prostranstvu pored Drine iznad mosta, približno negdje gdje se nalazi sadašnja lokacija fudbalskog stadiona FK „Drina“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se