8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Kako su braća prevarila Amazon i zaradila milione

Četiri brata iz Njujorka prevarila su Amazon i zaradila najmanje 19 miliona dolara u dvije godine.

Prema optužnici, braća su poslala druge proizvode Amazonu, a ne one koje je naručio američki trgovac, istovremeno navodeći vrlo visoke cijene za jedan proizvod.

Amazon, najveći internet-prodavac u zapadnoj ekonomiji, suočio se sa prevarom koja je donijela prevarantima najmanje 19 miliona dolara. Internet-trgovac iz Sijetla česta je meta napada, ali dosad nije zabilježen nijedan poznati slučaj prevare, prenosi „SEEbiz“.

Četiri brata iz Njujorka, koji su za svoje proizvode naplatili „masne“ iznose, uspjeli su da izigraju divovskog trgovca. Prošle srijede američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu u tom slučaju.

Časopis Wired, koji pokriva teme iz svijeta tehnologije, izvještava kako su braća stara između 24 i 32 godine poslali i naplatili više proizvoda internet-prodavcu nego što je bilo naručeno.

Jedan od primjera njihove prevare je naručivanje dvanaest kutija spreja za dezinfekciju, gdje jedan sprej košta 94,03 dolara. Umjesto toga, braća su poslala 7.000 četkica za zube, koje su naplaćivali po cijeni skupog spreja i izdali račun za 650.000 dolara.

Još smjeliji je slučaj naručivanja jedne bočice parfema, čija je cijena 289,78 dolara. Umjesto toga, braća su poslala 927 komada jeftinih brijača, dok je na računu bila visoka cijena parfema.

Amazon trgovcima nudi nekoliko oblika prodaje svojih proizvoda. Platforma može da se korist i kao stvarna prodavnica, u kojoj onlajn kupujete kao u prodavnici. Braća su radila s Amazonom upravo po tom ključu i bili su u ulozi veletrgovaca.

Budući da Amazon sada prodaje praktično sve proizvode, zbog velikog prometa i širokog izbora, oslanja se i na algoritme zajedno s fizičkim radnicima. Saradnja s nekim manjim dobavljačima tako je u potpunosti automatizovana, što ih čini češćom i lakom metom kriminalaca.

Braća su bila svjesna da izigravaju sistem, a takođe su znali da će ih otkriti na Amazonu – pa su uporno stvarali nove račune.

Svi se sada, između ostalog, terete za ilegalni prenos imovine i pranje novca.

Očekuje se da će Amazon prilagoditi svoju platformu zbog spomenutog slučaja, ali na to još nije odgovorio, niti se zna jesu li promjene već uvedene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se