0.4 C
Zvornik
02. априла 2023.

Širom svijeta ponovo se uvode restriktivne mjere

VAŠINGTON – Zemlje širom svijeta ponovo uvode restriktivne mjere karantina ili sprovode nove zdravstvene kontrole na granicama u pokušaju da suzbiju ponovno širenje korona virusa prije nego što zaraza dodatno izmakne kontroli, piše AP.

Među brojnim državama agencija navodi i primjer Srbije, gdje je krizni štab proširio zabranu okupljanja za više od 10 osoba sa teritorije Beograda na cijelu državu, a maske su obavezne na javnim mjestima, gdje ne postoji mogućnost održavanja distance od 1,5 metara.

Svi putnici koji dolaze u Grčku na kopnenoj granici sa Bugarskom od danas moraju da imaju potvrdu o negativnom testu na korona virus, koja je izdata u prethodna 72 sata.

Nova pravila, koja su usvojena nakon porasta broja slučajeva korona virusa, povezanih sa turizmom, odmah su dovela do pada broja putnika u odnosu na prethodnih nekoliko dana.

U SAD pojedini guverneri i preduzeća uveli su sopstvene nove restrikcije ili sankcije.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo dodao je još četiri savezne države na karantinsku listu te savezne države, pa sada putnici iz ukupno 22 američke savezne države moraju da provedu 14 dana u karantinu prije legalnog ulaska u Njujork.

Volmart je postao najveća američka maloprodajna korporacija koja zahtejva od svojih kupaca da nose zaštitne maske u svim prodavnicama.

U međuvremenu, prvi američki guverner koji je objavio da je pozitivan na korona virus, Kevin Štit iz Oklahome rekao je da će biti u karantinu kod kuće.

Stanovnici drugog najvećeg grada u Australiji, Melburna, upozoreni su danas da se pridržavaju mjera ili će biti suočeni sa oštrijim restrikcijama.

U Melburnu i okolnim područjima uvedene su nove, šestonedjeljne restriktivne mjere kako bi se spriječila nova pandemija.

„Nalazimo se u veoma ozbiljnoj i smrtonosnoj situaciji“, rekao je premijer savezne države Viktorija Danijel Endrjuz.

Restrikcije su ponovo stupile na snagu i u Hongkongu, gdje su javna okupljanja ograničena na četiri osobe, restoranima je posle 18 časova dozvoljena samo isporuka hrane, a na nedjelju dana su zatvorene teretane, karaoke barovi i određena druga preduzeća.

U javnom prevozu je, prvi put, obavezno nošenje maski, uz kazne za one koji prekrše novo pravilo.

Nakon porasta broja zaraženih početkom juna, Izrael je prošle nedelje ponovo uveo restriktivne mjere, zatvorivši koncertne dvorane, barove i klubove.

Ta zemlja uvela je restriktivne mjere u mestima u kojima se bilježi visoka stopa zaraženih, što je u pojedinim slučajevima dovelo do protesta građana.

Zvaničnici upozoravaju da će, ukoliko broj zaraženih ne opadne narednih dana, Izrael morati da ponovo zatvori cijelu državu, kao što je to učinio na proljeće.

Južnoafrička Republika već pokazuje znake preopterećenosti pandemijom, što, ocjenjuje AP, je loš signal za ostatak kontinenta, na kojem živi oko 1,3 milijarde ljudi.

Ove nedelje je uvedena zabrana prodaje alkohola i noćni policijski čas da bi se smanjio broj pacijenata u bolnicama, koje se bore s prilivom pacijenata zaraženih kovidom-19.

U Španiji, katalonske vlasti pokušavaju da suzbiju nova žarišta koronavirusa, a zdravstveni stručnjaci upozorili su da je potrebno više i bolje pratiti kontakte zaraženih.

Od utorka u ponoć 160 hiljada stanovnika grada Ljeida i okolnih područja ima zabranu napuštanja domova, osim ako to nije adekvatno opravdano.

U Tokiju guvernerka Juriko Koike rekla je u srijedu da je širenje korona virusa u prijestonici Japana eskaliralo do alarmantnog nivoa i zastražila od stanovnika i preduzeća da poštuju preventivne mjere, dodaje AP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
971PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se