naslovnaSvijetVIJESTI

Ruska klinička ispitivanja vakcine ulaze u finalnu fazu

MOSKVA – Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv virusa korona.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane, testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbjednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula.

Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi sastojak vakcine protiv virusa korona.

U drugoj fazi cilj je jačanje imunološkog sistema i produžetak dejstva vakcine.

Dodaje se i da se volonteri osjećaju dobro, da nemaju tegobe, nuspojave, a prva grupa će biti otpuštena iz vojne bolnice Burdenko pošto prođu finalne testove, prenosi Tass.

Rezultati testova vakcine za COVID-19 sprovedeni kod grupe volontera u Rusiji, pokazuju da oni razvijaju imunitet na virus korona, dodaje se.

„U skladu s istraživačkim protokolom dobrovoljci se redovno testiraju na antitijela i ćelijski imunitet. Podaci pokazuju da dobrovoljci prve i druge grupe stiču imunološki sistem poslije injekcije vakcine protiv virusa korona“, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Izvor
Tanjug
Tagovi
Back to top button
Close
Close