9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Oživjela poznata „balkanska ruta“: Migranti postali mušterije dilerima

Sarajeva od kojeg su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana, još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne sigurnosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”.
Tranzitni koridori
Radi se o osobama koje su ilegalno ušle na prostor BiH, odnosno o ilegalnim migrantima. Takođe, policija Unsko-sanskog kantona u desetak posljednjih racija koje je provela u migrantskim kampovima Bira, Lipa, Miral pronašla je određene količine droge, odnosno opijata raznih vrsta.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Afganistan, Iran, Sirija. Poseban sigurnosni aspekt sa sobom nose migranti iz Pakistana i Afganistana jer, i prema izvještaju Stejt departmenta, ove dvije zemlje se proglašavaju najvećim svjetskim proizvođačem i distributerom droga.

Pakistan je proglašen jednim od najvećih svjetskih tranzitnih koridora za opijate.

  • Opijatima se trguje kroz porozne granice s Afganistanom i Iranom. Morske luke, aerodromi, poštanske usluge i neregistrirana obalna područja Pakistana dopuštaju distribuiranje nezakonitih droga na globalnom nivou. Procjena Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) je ta da je Pakistan tranzitna država za 45 posto opijata koji se proizvode u Afganistanu. Istraživanje UNODC-a pokazalo je da Pakistan ima 6,7 miliona korisnika droga – navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se