8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

OBA BiH podmeće da Rusi u Srbiji treniraju svoje obavještajce?

Obavještajci BiH namjeravaju da plasiranjem lažnih informacija optuže Srbiju da zajedno sa Rusijom priprema akcije destabilizacije regiona.

Do ove informacije, prema saznanjima „Novosti“, došli su pripadnici srpskih obavještajnih službi koji su o tom planu usmjerenom protiv Srbije informisali i državni vrh.

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) pripremila je dokument namjenjen stranim službama sa kojima sarađuje, koji govori o navodnim obavještajnim aktivnostima Ruske Federacije na prostoru Srbije. Prema tom dokumentu, pripadnici vojnoobavještajnih snaga Rusije, navodno, na poligonima srpske vojske obučavaju saradnike sa KiM, iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, za destabilizaciju prilika na prostoru Zapadnog Balkana.

Navodno, obuka obično traje 15 dana i sprovodi se uz odobrenje državnog i vojnog vrha i logističku podršku Vojske Srbije, a instruktori su isključivo pripadnici ruske obavještajne službe. Navodi se da je tokom prošle godine obuka organizovana u više navrata i da bi ovog mjeseca trebalo da bude održana na poligonu Peskovi kod Požarevca.

-Sadržaj dokumenta implicira da su cilj „destabilizacije“ zapravo prije svega Kosovo i Metohija i Bosna i Hercegovina – navodi izvor „Novosti“.

Isti sagovornik objašnjava da je jedan od prioriteta OBA praćenje aktivnosti Ruske Federacije u BiH, ali i na prostoru čitavog Balkana:

-Ovim dokumentom ta agencija vjerovatno pokušava da se nametne kao kredibilan partner stranim službama u praćenju i sprečavanju prodora ruskog uticaja. Ipak, ovaj pokušaj plasiranja lažnih informacija teško da će naići na uspjeh budući da bilo koja ozbiljna služba može lako da provjeri njihovu vjerodostojnost.

Praćenje tzv. malignog uticaja Rusije, jeste jedna od glavnih preokupacija zapadnih obavještajnih agencija u ovom regionu. Reaguje se na svaku aktivnost povezanu sa ruskom državom, a jedna od „dežurnih“ tema jeste Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, koji je na Zapadu proglašen za špijunski centar.

Nedavno je čak i dolazak pripadnika ruske vojske u Srbiju i Srpsku, gdje su pomagali u dezinfekciji objekata na početku epidemije virusa korona, izazvao podozrenje. Početkom maja timu ruskih vojnih stručnjaka nije dozvoljeno ni da uđu u BiH, gdje je, na poziv predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Dragana Čovića, trebalo da dezinfikuje Univerzitetsko-kliničku bolnicu u Mostaru.

Penzionisani oficir KOS Ljuban Karan kaže da je OBA trebalo da bude zajednička služba za oba entiteta, ali da od samog formiranja ona to nije bila:

„To je posebno došlo do izražaja u posljednje dvije godine, kada OBA radi isključivo protiv RS i Srbije. Bilo je čak i afera i pokušaja prisluškivanja političara i novinara, ne samo u Srpskoj, već i u Srbiji. Međutim, oni to ne rade ni po svojoj ideji, ni uz svoju logistiku. OBA je, zapravo, ekspozitura britanske službe MI-6 i to je nešto što se već dugo zna. Britanci nastoje da prikažu kako se, navodno, bore protiv „ruskog malignog uticaja“, što je obična izmišljotina. „Maligni uticaj“ je samo opravdanje da bi sprovodili ofanzivna dejstva prema Srbiji i Srpskoj.

Karan kaže da postoji neka vrsta udruženja obavještajnih službi članica NATO u kojem glavnu riječ vode MI-6 i CIA, koje koordiniraju radom balkanskih agencija koje su pod njihovim uticajem i organizuju podjelu posla:

-OBA je u toj raspodijeli dobila zadatak destabilizacije RS i Srbije. Njihove optužbe da neko ovdje obučava kadrove za potrebe Rusije čista su izmišljotina. Slično kao što je crnogorski državni vrh svojevremeno inscenirao kako je nekakav prekupac na kvantaškoj pijaci navodno vrhunski ruski agent koji je planirao atentat na Mila Đukanovića. Takve akcije postale su prozirne i teško nekoga mogu da prevare – zaključuje Karan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se