Ex-YunaslovnaVIJESTI

Dodik: Pandemija pokazala da je BiH nepotrebna

BEOGRAD – Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarišući situaciju u BiH, kaže da su život i stvarnost u toj zemlji svedeni na opsesiju da se sakriju i zamute problemi.

-Rijetko ćete u praksi, a verovatno i istoriji naći primer zemlje koja nema nijednu stvar kojom može da se ponosi – kaže Dodik u intervjuu za beogradski list „Politika“ i dodaje da narodi u BiH imaju različitu istoriju, oprečno viđanje sadašnjosti, a dijametralne kada je riječ o budućnosti.

Podsjeća da jednu državu integrišu ljudi, a da je upravo pandemija virusom korona pokazala da je BiH potpuno nepotrebna, te da su, kako ističe, glavni faktor bile entitetske vlasti.

-To je zemlja pod moranjem. Dva od tri naroda koja žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani, oni sanjaju neku svoju BiH – smatra Dodik.

Da je posredi istinska želja za građanskim modelom, kaže Dodik, tražile bi se druge koncepcije, ne dominacija, već jednaka prava svih što je s bošnjačkim političkim opcijama nemoguće obezbijediti.

Kada je riječ o EU i o zahtevima EU prema BiH, Dodik ističe da je ishod tih integracija unapred poznat ukoliko Evropska komisija insistira na donošenju obavezujuće odluke na nivou BiH bez dogovora entiteta.

-Ako je EU među u zahtjeve uvrstila i taj da se nivo BiH mora ovlastiti da za evropska pitanja donosi obavezujuće odluke ako o tome nema dogovora entiteta, ishod tih evreointegracija je unapred veoma poznat – ocjenjuje on.

Govoreći o saradnji BiH sa NATO, Dodik kaže da u Republici Srpskoj ni vlast ni opoziciji ne žele dalje od Partnerstva za mir.

-Ne želimo dalje od Partnerstva za mir, gde su i Srbija i Rusija – zaključuje Dodik.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, Dodik je ocijenio da pregovarači iz Beograda u dijalogu s Prištinom, s predsjednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, sigurno neće učiniti ništa na štetu kratkoročnih ili dugoročnih interesa srpkog naroda i srpske države.

-Uvjeren sam da boljeg branioca srpskih interesa na Kosovu nema od Vučića – rekao je Dodik u intervjuu za današnju Politiku.

On je ocijenio i da Srbija više nema potrebu da olako prihvati bilo šta.

-Iako neki ne žele to da prihvate, Kosovo je veoma povezano s Republikom Srpskom. Naše poimanje politike je da razumijemo dosledan stav Beograda prema poštovanju integrtiteta i suvereniteta, jer ta stvar ne može da bude parcijalna za Srbiju i BiH – rekao je Dodik.

Podsjeća da se na pregovorima o statusu Republike Srpke uvek nalazio neko od Srba koji je napadao njihovu poziciju, što ih je lomilo.

-Kada se suparnici suoče s našim stavom, oni imaju komociju da kažu – pa evo ima Srba koji i drugačije misle – navodi Dodik.

Ocijenjuje da Vučić mora da ima apsolutnu podršku koja bi ga, prema njegovim rečima, još više obavezivala, a ne da se suočava sa stalnim napadima kako želi razgraničenje, a možda, dodaje Dodik, možda baš oni koji ga napadaju priželjkuju takvo rešenje, pa prave tu vrstu atmosfere.

Izvor
Nezavisne
Tagovi
Back to top button
Close
Close