5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Detaljno analizirao TikTok, pa poručio: Odmah ga obrišite!

Korisnici TikToka pozvani su da odmah obrišu aplikaciju, nakon što je neko dekonstruisao platformu i otkrio da ona navodno krade lične podatke korisnika.

Kineska aplikacija za objavljivanje i dijeljenje kratkih videa posebno popularna među tinejdžerima nije ništa drugo nego “usluga prikupljanja podataka maskirana kao društvena mreža”, tvrdi korisnik Reddita koji je metodom obrnutog inženjeringa analizirao aplikaciju.

– Ako postoji API (Application programming interface) za dobijanje informacija o vama, vašim kontaktima ili uređaju… pa, oni ga koriste – napisao je između ostalog u podužoj objavi koja je postala viralna.

Aplikacija navodno prati hardver telefona korisnika, znači vrstu procesora, ID-ove hardvera, potrošnju memorije i prostor na disku, kao i ostale aplikacije koje su korisnici instalirali.

Otkrio je i da aplikacija ima nekoliko različitih zaštita koje sprečavaju korisnike da naprave ono što je on uspio.

– Ponašanje aplikacije lagano se mijenja ako znaju da pokušavate shvatiti šta rade – napisao je.

Za poređenje, isto je napravio i sa drugim popularnim društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram i Twitter, i kaže da su podaci koje one prikupljaju neznatni u odnosu na TikTok.

Dodaje i da TikTok korisnicima pruža “okus viralnosti” kako bi ostali na platformi.

– Vaša prva objava vjerovatno će dobiti puno lajkova, bez obzira na to koliko je dobra – piše te dodaje da većina korisnika nastavlja “hvatati zmaja”.

Ukazao je i na “jezive starce” koji imaju direktan pristup djeci na aplikaciji.

– Lično sam vidio (i prijavio) neke zaista sumnjive stvari – napisao je.

Inače, vlasti u Indiji, glavnom međunarodnom tržištu TikToka, nedavno su u nastavku eskalacije tenzija između dvije zemlje zabranile niz kineskih aplikacija, uključujući i tu platformu, jer, kako tvrde, predstavljaju “prijetnju suverenitetu i integritetu” njihove države.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se