7 C
Zvornik
26. новембра 2022.

Đokić: Gasifikacija gradova važan projekat, to je budućnost RS

PALE – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Palama da je gasifikacija gradova važan projekat, te da je prelazak na ovaj energent budućnost Republike Srpske.

Nakon što je sa direktorom „Bijeljina-gasa“ Blaženkom Mandić potpisao aneks tri Ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje distributivnog gasnog sistema s priključkom na gasovod kod Gornjeg Šepka radi snabdijevanja Bijeljine prirodnim gasom, Đokić je rekao da će gas ovom semberskom gradu biti pušten do kraja godine.

„Svaki napor koji čine ljude u tom smjeru vrijedan je pažnje i zaslužuje svaki oblik podrške“, izjavio je Đokić novinarima, te dodao da su inicijativu za izgradnju gasovoda u Bijeljini pokrenuli rukovodstvo grada i tadašnje preduzeće „Novi Sad gas“ koje je preuzela kompanija „Srbijagas“, 80-odstotni vlasnik preduzeća „Bijeljina-gas“, dok 20 odsto vlasništva ima grad Bijeljina.

Đokić je istakao da se do septembra očekuje rješavanje svih tehničkih i formalno-pravnih pitanja koja će omogućiti da Bijeljina dobije gas, te ukazao da je ovaj grad prethodno mnogo uradio zahvaljujući gradonačelniku Mići Mićiću, odnosno njegovoj viziji razvoja Bijeljine, spremnosti da je čini svakoga dana modernijim gradom, u skladu s evropskim standardima.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, ali i direktoru „Srbijagasa“ Dušanu Bajatoviću, dodajući da su njegovim angažovanjem završene aktivnosti u vezi s firmom „Gas-promet“ Pale i gasifikacijom Bijeljine.

Bajatović je rekao da su gasifikacija Bijeljine, ali i sve aktivnosti u vezi s ovim energentom rezultat sporazuma o paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije.

„Mislim da će Bijeljina biti prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj čim se riješe svi tehnički problemi, najkasnije do kraja septembra“, istakao je Bajatović.

On je dodao da će biti dobro ako na nivou BiH budu donesena pravila o transportu i distribuciji gasa, što ima Republika Srpska, a čime će se napraviti veliki korak.

„Mi tu podržavamo i ‘Gas-promet’ Pale i ‘Bijeljina-gas’ i ako kasnije bude još neko, da se po pravilima koja se tiču trećeg energetskog paketa, ali uz pristojnu zakonsku regulativu, zasnovanu na najboljim evropskim praksama, ozakoni tržište gasa, kao što smo uspjeli da ozakonimo ‘Gas-promet'“, rekao je Bajatović.

On je napomenuo da Republika Srpska nema razvijenu gasnu infrastrukturu, ali da je planiran gasovod Beograd – Banjaluka.

Bajatović je rekao da je saradnja Republike Srpske i Srbije na najvišem nivou, te posebno istakao saradnju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Saradnja dvije vlade na najvišem je mogućem nivou, kao i resornih ministarstava“, naglasio je Bajatović.

On je dodao da nema ništa protiv da se ta saradnja proširi i na druge, jer se kompletan region suočava s manje-više istim ekonomskim problemima.

„Kada je riječ o gasnoj privredi, mislim da je dobro da se okrenemo zajedničkim ekonomskim projektima jer investitor ne pravi fabriku za jedno tržište. Sve što se pravi, pravi se regionalno, uz stabilnu vlast i uređeno zakonodavstvo“, poručio je direktor „Srbijagasa“.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da današnje potpisivanje Aneks tri Ugovora podrazumijeva da će biti završen projekat gasifikacije Bijeljine koji je počeo prije više od 10 godina.

„Za nekoliko mjeseci bićemo prvi grad u Republici Srpskoj, gasifikovan nakon građanskog rata“, rekao je Mićić i pojasnio da je u Bijeljini napravljeno 320 kilometara gasovodne mreže, da je trenutno pripremljeno 500 priključaka, kao i da je napravljeno 20 kilometara mreže visokog pritiska.

On je rekao da je završeno sve što je trebalo da uradi Bijeljina, te dodao da je gasifikacija značajna za grad i zbog njegovog privrednog razvoja, ali i zbog građana, kao i smanjenja zagađenja životne sredine.

Prema njegovim riječima, Bijeljina je grad budućnosti, u kojem se povećava broj stanovništva u odnosu na druge gradove.

Mnistar energetike i rudarstva Republike Srpske prisustvovao je svečanom otvaranju nove poslovne zgrade preduzeća „Gas-promet“ Pale, izrazivši zadovoljstvo što se uspjelo nakon nekoliko godina riješiti imovinsko-pravni odnos ovog preduzeća.

„Otvaranjem nove poslovne zgrade napravljen je iskorak i napredak i to pokazuje puno razumijevanje koje imaju vlasti Republike Srpske i Srbije, kao i njihova zajednička saradnja na visokom političkom nivou, a koju imaju nosioci političkih uloga srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jer su posvećeni svakom daljem napretku, razvoju i poboljšanju odnosa između Srpske i Srbije kao bratskih republika“, rekao je Đokić novinarima nakon presijecanja vrpce i otvaranja nove poslovne zgrade.

Prema njegovim riječima, direktor preduzeća „Gas-promet“ Pale Milomir Draganić i njegovi saradnici veoma su strpljivo prethodnih 20 godina zajedno s Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom intenzivno radili na tome da pravno urede status ovog preduzeća.

Đokić je dodao da je prošle godine u martu potpisan sporazum između Republike Srpske, odnosno preduzeća „Gas-promet“ i „Srbijagasa“ koji su uredili svoje međusobne odnose i definisali kapital u okviru ovog preduzeća.

On je naveo da je regulisan status „Gas-prometa“ Pale na način da je kapital „Srbijagasa“ 39,17 odsto, Republika Srpska ima 26,3 odsto, a fondovi i mali akcionari drže preostali dio kapitala u ovom akcionarskom društvu.

Đokić je posebno zahvalio direktoru preduzeća „Srbijagas“ Dušanu Bajatoviću koji je svojim neposrednim angažmanom posljednjih nekoliko godina na poseban način dao doprinos za završetak aktivnost kada je riječ o sektoru gasa u Republici Srpskoj.

Ministar Đokić naglasio je da je preduzeće „Gas-promet“ Pale uspjelo da napravi nekoliko važnih koraka u pogledu razvoja svoje poslovne aktivnosti gdje su doprinijeli tome da se gasni sektor u Srpskoj uređuje na adekvatan način, stvarajući dalje preduslove za dalji razvoj ovog preduzeća.

Direktor preduzeća „Gas promet“ Pale Milomir Draganić rekao je da vrijednost objekta poslovne zgrade sa zemljom košta oko 1,2 miliona KM.

„Nismo mogli do sada to napraviti dok nismo riješili određena pitanja sa ‘Srbijagasom’, tako da smo definisali imovinu. Sada je preduzeće ‘Srbijagas’ jedan od većinskih vlasnika akcionarskog društva ‘Gas promet'“, naveo je Draganić.

On je dodao da ima želju da se opština Pale gasifikuje, jer turizam treba razvijati uz pomoć ekološki čistog goriva, a ovdje je i olimpijska ljepotica Jahorina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović poželio je Draganiću uspješan nastavak poslovanja u novom objektu, te da mu je čast što se taj objekat nalazi na Palama.

„Nadam se da će doći do gasifikacije Sarajevsko-romanijske regije, odnosno opštine Pale i Jahorine“, rekao je Jugović.

Otvaranju nove poslovne zgrade preduzeća „Gas-promet“ prisustvovale su brojne ličnosti političkog, javnog i privrednog života Republike Srpske, Srbije i BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se