4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Danas slavimo Svetog Mitrofana, obavezno izgovorite ovu molitvu

Danas se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležava Sveti Mitrofan.

Njegov otac Dometije, brat rimskog cara Prova, izbjegao je iz Rima kao hrišćanin za vrijeme gonjenja hrišćana i došao u Vizantiju. Episkop vizantijski Tit posvetio ga je za prezvitera. Po smrti Titovoj Dometije je postao episkop vizantijski. Poslije smrti Dometijeve presto episkopski zauzeo njegov stariji sin Prov, a poslije njegove smrti, presto episkopski zauzeo je Mitrofan. 

Kada je car Konstantin prvi put video Mitrofana, zavolio ga je mnogo.

Za vrijeme Prvog vaseljenskog sabora Mitrofan je već bio starac, jer je tada imao 117 godina, pa pošto nije mogao da učestvuje u poslovima sabora, odredi svoga horoepiskopa Aleksandra za svoga zamjenika. Tada mu je car kod Sabora izdejstvovao da postane prvi patrijarh Konstantinopolja.

Na pitanje cara Konstantina koga želi kao nasljednika na prestolu patrijaršijskom, Mitrofan je imenovao Aleksandra, a onda je rekao Aleksandru Aleksandrijskom: “O brate, preizrjadna nasljednika ostavićeš ti!”. Poslije ovoga proročanstva oprostio se sa svima, i nakon deset dana preminuo.

Besjeda na današnji dan kaže:

Kad bi sve planine krenule na tebe, da li bi ih ti mogao rukama odgurnuti? Ne bi. A kad bi se mrak za mrakom svih tajni na nebu i na zemlji navalio na malenu svjećicu tvoga razuma, da li bi ih tvoj razum mogao osvetliti? Još manje. Ne oslanjaj se na svoj razum, jer i od te ništavne stvari, koju ti nazivaš razumom, veći dio ništa drugo nije do mrtav pepeo. Uzdaj se, o čovječe, u Gospoda svim srcem svojim. U NJega je razum beskonačni i svevidoviti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se