naslovnaPolitikaVIJESTI

Cvijanović: Dokazano da se Ustavni sud BiH okomio na imovinu Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je dokazana činjenica da se Ustavni sud BiH okomio na imovinu Republike Srpske i ocijenila da je ovaj sud nastavio nekadašnju praksu OHR-a.
Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da usvoji apelaciju protiv odluka Vrhovnog suda Republike Srpske i Okružnog suda u Trebinju u vezi sa knjiženjem vojne imovine – skladište Filipovići u Foči, Cvijanovićeva je rekla da je to jedini ustavni sud na svijetu koji ne štiti ustavnost već donosi političke odluke.

„Ono što je još gore jeste da taj sud donosi neustavne odluke. Činjenica da tamo imate strane sudije koji često prave glasački blok da bi se donosile odluke protiv Republike Srpske već govori o nedostatku legitimiteta, autorteta i kredibiliteta tog suda“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

S druge strane, tvrdi Cvijanovićeva, ostale su desetine odluka tog suda koje nisu izvršene ili su samo parcijalno izvršene, što, takođe, stavlja veliki znak pitanja na kredibilitet i sve ono što bi trebalo da predstavlja jedan ustavni sud.

„Sve ono što je OHR nekada radio, donoseći određene odluke koje su izlazile izvan ustavnih okvira da bi na neki način punio kapacitetom nivo BiH i odluzimao ili uskraćivao nadležnosti Republici Srpskoj, to je sada nastavio Ustavni sud i nama je jasana politika koja stoji iza svega toga“, poručila je predsjednik Srpske.

Ona je dodala da će ostati dosta prostora da se Srpska i određujemo i pokaže svoj stav kad je u pitanju njena imovina.

„Ono što je republičko ostaje republičko. Nigdje u Ustavu ne piše da to pripada BiH. Privatizacija je sprovedena na osnovu teritorijalnog i funkcionalnog principa, a na tim principima su rješavani svi drugi procesi. Ovo je zadiranje u ono što je suštinski važno, a to je da, osim nadležnosti koje imate, morate da imate svoju imovinu“, naglasila je Cvijanovićeva.

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close