DruštvoVIJESTI

Više od 20 dana Tuzlanski kanton nema novih oboljelih od korona virusa

TUZLA – Tuzlanski kanton ni danas nije imao nijedan slučaj novozaraženih korona virusom, pokazali su zadnji rezultati testiranja.

Više od 20 dana ovaj kanton nema novih oboljelih od korona virusa niti više aktivno zaraženih. Rješenje o kućnoj izolaciji dobilo je 1.378 osoba.

U Tuzlanskom kantonu do sada je testirano 4.616 uzoraka, u protekla 24 sata 135 i svi su bili negativni. Ukupno pozitivnih do sada je bilo 84, nema aktivno zaraženih osoba, bio je jedan premještaj u drugi kanton radi liječenja i dva smrtna slučaja. Zatvoreni su svi klasteri kao i karantinski smještaji.

„Očekujemo da takva i ostane, odnosno, više se nadamo nego što očekujemo. Ukoliko bi se pojavio novi slučaj zaraze, to bi značilo i otvaranje novog klastera. Ipak, mislim da su rezultat ovako povoljne situacije mjere koje smo poduzeli“, pojasnila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Zadovoljavajuća epidemiološka slika najmnogoljudnijeg kantona rezultat je dobre i pravovremene reakcije nadležnih institucija ali i građana.

„U ovom stanju nesreće, posebno moramo istaknuti ponašanje naših građana koji su shvatili ozbiljnost situacije i poštivanje mjera. Neki su kritikovali mjere ali morali su ih se pridržavati. Rezultat svega je da danas nemamo nijednog pozitivnog i nijedan klaster“, rekao je Mustafa Šakić, komadant Kriznog štaba TK.

Šakić je najavio i ublažavanje mjera prateći naredbe viših nivoa. Od ponedeljka su počele raditi obrti i radnje van tržnih centara.

„Naredni je gradski saobraćaj vjerovatno. Federalni štab razmatra i otvaranje vrtića. I naravno, ono što sve zanima je rad ugostiteljskih objekata. Smatramo da će do toga doći u naredni deset do 15 dana uz pridržavanje svih mjera zaštite“, poručio je Šakić.

Tuzlanski kanton je prvi u BiH zatvorio škole i vrtiće, ograničio kretanje u domovima zdravlja, zabranio posjete staračkim domovima, zatvorio kladionice, a nadležni su stalno apelirali na građane da smanje kretanje i kontakte. Građani i dalje su obavezni nositi maske, a na tuzlanskim ulicama to kontroliše policija. Sobzirom da se očekuje drugi val korona virusa, nadležni upozoravaju građane da se i dalje moraju pridržavati mjera kako bi zaštitili i svoje i zdravlje drugih. U toku  protekla 24 sata Uprava policije TK je izdala 11 prekršajnih naloga građanima koji nisu nosili zaštitne maske na javnom mjestu.

Izvor
Nezavisne
Tagovi
Back to top button
Close
Close