18.1 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Ljetovanje u Crnoj Gori? Samo pod rigoroznim mjerama

Crna Gora se užurbano sprema za novu turističku sezonu uprkos pandemiji koronavirusa. Kako poručuju iz Crne Gore, biće to novi vid turizma.

Da li će se ove godine ići na more, koje zemlje će i pod kojim uslovima otvoriti granice za turiste? Ta pitanja sve su aktuelnija kako stiže ljeto i turistička sezona. Iz Crne Gore stižu najave da bi turističke sezone ipak moglo da bude.

Damir Davidović, državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, kaže da je siguran da će granice biti otvorene ali da je o trenutku kada će se to i desiti odlučivati epidemiolozi.

On objašnjava da je planirano da se 18. maja otvore svi ugostiteljski objekti u toj zemlji i da su već i pripremi zdravstveni standardi koji će morati da se obezbjede za njihov bezbjedan rad.

„Svima nam je cilj zaštita zdravlja i svi se već navikavamo na novi standard socijalne distance koji će biti takav sve dok ne bude vakcine“, navodi on.

„Biće to neki novi vid turizma, kontrolisanog turizma“, kaže Davidović i objašnjava šta bi to moglo da znači.

„Na 16 kvadratnih metara plaže biće dozvoljeno da se postave po dve ležaljke i jedan suncobran, a tako će biti i za one koji ne žele ležaljke već budu htjeli da borave na svojim peškirima“.

On kaže i da će ležaljke i druga oprema biti dezinfikovane na dnevnom nivou jer je želja svih „da se osećamo bezbedno, ali i da zadržimo osećaj odmora“.

Kada je u pitanju otvaranje granica, Davidović kaže da je situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori dobra ali da je za otvaranje granica neophodno da i u drugim zemljama bude tako.

„Ako znamo da negdje postoji žarište ne bi bilo prirodno da otvorimo granice i primamo turiste iz tih država“, kaže on i podsjeća i da je na nivou EU razmatraju ideje o uvođenju zdravstvenih pasoša i potvrda koje bi omogućavale ljudima da putuju iz jedne zemlje u drugu.

Izvor: Noizz.rs

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se