31.4 C
Zvornik
19. јул 2024.

Grčka otvara granice 1. jula, nema karantina ni obaveznog testa na koronavirus

Ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić rekla je Srni da će Grčka svoje granice otvoriti 1. jula i da će svi oni koji žele da provedu godišnji odmor u njoj to moći da učine bez obaveznog četrnaestodnevnog karantina.

-Grčka će svoje granice otvoriti 1. jula za sve one koji žele da provedu odmor u njoj – bez obaveznog četrnaestodnevnog karantina, odnosno bez testiranja na kovid-19, uz izuzetak onih zemalja koje u tom trenutku budu imale nepovoljniju epidemiološku sliku – istakla je Krstićeva.

Krstićeva je rekla da će od 15. juna granica biti otvorena za državljane onih zemalja koje imaju ohrabrujuće epiodemiološke podatke.

-Za sada se zna da su to Srbija, Bugarska, NJemačka i baltičke zemlje, a da li će i BiH biti jedna od zemalja čiji će državljani već od 15. juna moći da posjete Grčku – tu informaciju uskoro očekujemo. Međunarodni letovi sa aerodroma Elefterios Venizelos se ponovo uspostavljaju 15. juna, a od 1. jula se uspostavljaju međunarodni letovi i na svim ostalim aerodromima u Grčkoj – precizirala je Krstićeva.

Ona je dodala da će kopneni granični prelazi takođe biti otvoreni.

-Ostaje još da vidimo da li će tranzitne zemlje otvoriti svoje granice. Nadamo se da hoće, s obzirom na trend u zemljama regiona – rekla je Krstićeva.

Kada je riječ o osobama koje imaju radnu, odnosno boravišnu dozvolu u Grčkoj, za njih, kako konstatuje Krstićeva, ulazak u zemlju nikada nije bio onemogućen, ali su mjere četrnaestodnevnog karantina, odnosno obavezno testiranje na virus korona, i dalje na snazi.

Krstićeva je rekla da se u Grčkoj trenutno nalazi izvjestan broj državljana BiH koji su se u trenutku zatvaranja granica tu zatekli iz privatnih ili poslovnih razloga.

-Ambasada BiH raspolaže podacima za ona lica koja su joj se obratila i tražila informaciju ili pomoć – rekla je Krstićeva.

Ona je istakla da su zaposleni u Ambasadi sve vrijeme bili konstantno na usluzi građanima BiH i pružali im relevantne informacije.

-Našim državljanima smo savjetovali da, ukoliko su u mogućnosti, ne napuštaju mjesto u kojem su se zatekli, dok smo onima koji su bili primorani da se vrate u BiH pružili pomoć u vidu obezbjeđivanja tranzitnih dozvola kroz zemlje na putu do BiH – rekla je Krstićeva.

Na pitanje da li u Grčkoj ima državljana BiH koji su pozitivni na virus korona ili da li ima umrlih državljana BiH u Grčkoj u vrijeme epidemije, Krstićeva je rekla da nemaju informaciju da je iko od državljana u Grčkoj pozitivan na korona virus.

-Nemamo informacija da je neko pozitivan na virus korona, a umrlih nije bilo – naglasila je Krstićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se