Crna hronikaEx-YunaslovnaSPORTVIJESTI

Godišnjica akcije „Bljesak“: 25 godina od protjerivanja 15.000 Srba

Danas se navršava 25 godina od hrvatske vojne akcije „Bljesak“ kada je za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije u planskom udaru hrvatske vojske protjerano 15.000 Srba, a ubijeno 283.

Protiv zapadnoslavonskih Srba, sa oko 15.000 žitelja i sa oko 4.000 vojnika, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Zaštitne snage UN, na vrijeme upozorene od strane hrvatskih generala, povukle su se na bezbjedna mjesta, prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

Narod zapadne Slavonije, sjećajući se Jasenovca iz ‘41. i Pakračke Poljane iz ‘91, krenuo je u egzodus prema Srpskoj. Na putu prema „mostu spasa“ do rijeke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. 

Među žrtvama je 56 žena, osam osoba do 14 godina i 75 preko 60 godina starosti.

Po završetku akcije, Hrvati su pokupili 168 tijela ubijenih Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom „nepoznat“. 

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 156 osoba. Među nestalima se vodi još 127 osoba, među kojima je 56 civila, uključujući i 26 žena.

Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica, do sada ih je 111 identifikovano. I kad se identifikuju ekshumirani a neidentifikovani (37), ostaju nepoznata grobna mjesta za 90 posmrtnih ostataka.

U toj akciji najviše su stradala dva sela sa pretežno srpskim stanovništvom: Medari sa 22 žrtve, uključujući 11 žena i troje djece, i Paklenica sa 20 žrtava. 

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN.

Nema pomaka u postupcima protiv hrvatskih generala 

Hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture zloglasne Lore u Splitu.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima u toj akciji, koji nisu odmakli dalje od predkrivične faze.

Izvor
Sputnik Srbija
Tagovi
Back to top button
Close
Close