4.3 C
Zvornik
27. новембра 2022.

Čović: Ne učestvujemo u ad hok tijelu jer Predsjedništvo nije legitimno

Čović je istakao da su hrvatski politički zvaničnici bili i ostali istinski i ključni predvodnici evropskog puta BiH.

– Mehanizam koordinacije, na čijem se uspostavljanju dugo i naporno radilo, tijelo je koje odgovara na sva pitanja koja su pred BiH. Zakone treba mijenjati i prilagođavati u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini, koji i jesu u njihovoj jasnoj nadležnosti – rekao Čović za današnji sarajevski „Dnevni avaz“, podsjećajući da hrvatski predstavnici aktivno učestvuju u radu ovih institucija.

Govoreći o raspodjeli novca od Međunarodnog monetarnog fonda, Čović je naveo da ne stoje uvredljive i neutemeljene optužbe na račun ministra finansija u Savjetu ministara Vjekoslava Bevande.

– Bevanda je krajnje korektno odradio ovaj dio posla, sve vrijeme poštujući zakon, ali i dogovor – naglasio je lider HDZ-a i dodao da se sada nude vaninstitucionalna rješenja, na šta predstavnici ove stranke neće pristati.

On je pozvao partnere u vlasti na poštovanje ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti, navodeći da je to jedini smjer kojim se BiH može kretati naprijed.

Kada je riječ o dolasku ruskih vojnika u Mostar, Čović je poručio da su međunarodna pomoć i solidarnost uvijek dobrodošli.

– Ovdje se radilo o pružanju humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna, a na kraju se ispostavilo da je ovo samo dio političkih kontradikcija i prepucavanja. Svaka dalja politizacija za mene je neshvatljiva i neprihvatljiva – zaključio je Čović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se