17 C
Zvornik
26. април 2024.

MMF doznačio oko 333 miliona evra

Međunarodni monetarni fond doznačio je BiH na račune kod Centralne banke oko 333 miliona evra, po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da je MMF početkom ove sedmice BiH odobrio kredit iz takozvanog Instrumenta brzog finansiranja za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u ponedjeljak, 20. aprila, BiH finansijsku pomoć u okviru RFI koja se pruža u obliku direktne doznake sredstava jer se očekuje da će ekonomski uticaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje spoljnih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu.

Vršilac dužnosti predsjedavajućeg Izvršnog odbora MMF-a Tao Žang rekao je da ekonomija BiH trpi posljedice zbog epidemije virusa korona, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

– Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo finansiranje pomoći će tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć, uz istovremeno očuvanje održivosti duga – istakao je Tao.

Savjet ministara u utorak, 21. aprila, nije usvojio odluku o povlačenju sredstava RFI od Međunarodnog monetarnog fonda jer su protiv ove odluke glasali ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ministar odbrane Sifet Podžić, dok ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić nije bio prisutan.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović na sastanku 11. aprila sa zvaničnicima EU i MMF-a postigli su dogovor o deblokadi 330 miliona evra od MMF-a za BiH, prema kojem je Republici Srpskoj pripalo 38 odsto, a Federaciji BiH 62 odsto kreditnih sredstava.

Oba entiteta za Brčko distrikt izdvojiće po pola procenta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se