8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Za novi blok bolnice u Zvorniku 5,5 miliona KM

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obezbijediće 5,5 miliona KM za izgradnju novog bloka bolnice u Zvorniku, izjavio je danas Srni vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Ivan Popović poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

„Sa predsjednikom /Milorad/ Dodikom dogovorili smo da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske obezbijedi dodatnih 5,5 miliona KM. To je velika vijest za stanovnike regije Birač. Novi blok nam je veoma potreban imajući u vidu činjenicu da bolnica liječi 120.000 stanovnika i da su naši prostorni kapaciteti prostorno veoma mali. Zbog toga se dešava da su prebukirana odjeljenja i da i hitne slučajeve moramo da zbrinjavamo kao ambulantne“, rekao je Popović.

On je podsjetio da je posljednji blok bolnice u Zvorniku građen sedamdesetih godina prošlog vijeka.

„Duže od 50 godina ovakva investicija nije došla u zdravstvo na području regije Birač i ovo je veliki dan za stanovnike i za nas zaposlene u zdravstvu“, dodao je Popović.

Prema njegovim riječima, plan je da budu proširena postojeća odjeljenja, da budu napravljene prijemne ambulante i da dobiju novu opremu, što je veoma važno jer je stara već na izmaku i poprilično je dotrajala.

„To će omogućiti da našim stanovnicima pružimo što bolju i adekvatniju zdravstvenu zaštitu kako ne bi morali da odlaze u zdravstvene centre izvan Zvornika“, naglasio je Popović.

On je istakao da će novi blok činiti objekat sa prizemljem i tri sprata, koji će biti povezan sa zagradom bolnice.

„U prizemlju će biti prijemne ambulante i dijagnostika, na prvom spratu će biti proširena hirurgija i vjerovatno novo odjeljenje ortopedije, na drugom spratu će biti onkološko odjeljenje, a na trećem dodatni kapaciteti internog odjeljenja i vjerovatno dodatna odjeljenja kao što su neurologija, onkologija i druga“, precizirao je Popović.

Prema njegovim riječima, planirano je da do nove godine bude izrađen glavni projekat za novi blok, a da početkom proljeća budu započeti i građevinski radovi.

„Dugujemo veliku zahvalnost predsjedniku Srpske, Vladi i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, ali i gradonačelniku Zvornika jer će Gradska uprava obezbijediti zemljište za novi blok i parking i dokumentaciju koja je neophodna za izgradnju“, dodao je Popović.

Bolnica u Zvorniku trenutno raspolaže sa 5.900 metara kvadratnih korisne površine, a zahvaljujući ovoj investiciji dobiće dodatnih oko 3.000 metara kvadratnih.

„Imamo konstantan rast broja pacijenata i obima usluga koje pružamo, što je uticalo i na povećanje broja zaposlenih i zbog toga u trenutnim uslovima nismo u mogućnosti da pružimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim osiguranicima sa područja regije Birač. Druge bolnice u Srpskoj imaju od 15.000 do 25.000 metara kvadratnih“, kaže Popović.

Prije nekoliko mjeseci odlukom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu dogovora sa predsjednikom Dodikom, bolnici u Zvorniku je doznačeno 1,51 miliona KM za izgradnju novog bloka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se