8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Na Glođanskom brdu obilježeno 26 godina od zločina nad srpskim borcima i civilima

ZVORNIK – Parastosom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika danas je obilježeno 26 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske i civila, koje su 6. novembra 1992. godine na svirep način ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je nakon parastosa da se na ovom mjestu stradanja sjećamo svih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su stradali braneći svoje domove i nejač.

– Još uvijek potražujemo osam tijela naših boraca nestalih na Glođanskom brdu i pitanje je kada će biti pronađeni, jer Institut za nestala lica BiH to nikada neće uraditi – rekao je Lazić.

On je naglasio da nadležni organi Republike Srpske za ova pitanja imaju vrlo loše iskustvo sa tim Institutom dodavši da predlažu da se on, kao takav, ukine i traženje nestalih vrati u nadležnoset Republike Srpske i Federacije BiH.

Za Lazića je Tužilaštvo i Sud BiH posebna priča.

– Ove pravosudne institucije ne rade ništa kada su u pitanju srpske žrtve. Po njima je samo kriva srpska strana i redovno izriču osuđujue presude za srpska lica, dok muslimane i mudžahedine odgovorne za zločine uopšte ne procesuiraju – istakao je Lazić.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik, Staka Petrović rekla je da već 26 godina pričamo istu priču, a odgovorni za zločin na Glođanskom brdu ne odgovoraju.

– Tužilaštvo BiH ne preduzima ništa, znaju se počinioci, sve se zna kako se dogodio ovaj zločin, ali niko ne podiže optužnicu – rekla je Petrovićeva.

Ona je naglasila da je žalosno da samo jedan i to srpski narod bude kriv i hapšen, a da drugi za svoja nedjela ne odgovaraju.

– Porodice poginulih boraca su ogorčene, kao i cijelo stanovništvo Republike Srpske, povodom stalnog hapšenja Srba i nehapšenja drugih koji su činili strašna nedjela – rekla je Petrovićeva.

Petrovićeva je istakla da je zločin na Glođanskom brdu samo jedan u nizu koje su počinili muslimani u Podrinju, a Tužilaštvo BiH istovremeno tvrdi da nema dokaza.

– Zar treba da bude veći dokaz od zvjerskog ubistva 126 vojnika i civila na Glođanskom brdu, koje oplakujemo na mjestu stradanja – zapitala je Petrovićeva.

Sveštenik Vidoje Lukić je podsjetio da je jedan broj pripadnika Vojske Republike Srpske skidao sa sebe dijelove bijele odjeće predajući se na taj način.

– Nažalost, i pored toga niko od njih nije preživio već je podrvgnut strašnim mukama, vezivanjem bodljikavom žicom za hrastove, koji su kasnije posječeni da ne budu nijemi svjedoci – rekao je Lukić.

Poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Vijence su položile porodice poginulih boraca, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, predstavnici opštine Šekovići, načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović sa saradnicima, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Crvenog krsta Republike Srpske, te zvorničkih Boračke organizacije, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženja ratnih vojnih invalida, kao i organizacija iz Šekovića i Istočnog Sarajeva.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta je postavljana Spomen ploča, ali su ih, nakon postavljanja, nepoznata lica razbijala. Na današnji dan, prije tri godine podignuto je i osvještano sadašnje spomen obilježje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se