Svake sedmice 7.000 djevojčica bude zaraženo HIV-om

Širom svijeta, oko 15 miliona djevojčica i djevojaka, u dobi od 15 do 19 godina, prisiljeno je na seksualni odnos, a svake sedmice, u prosjeku, njih 7.000 u dobi od 15 do 24 godine bude zaraženo HIV-om. 

Više od 200 miliona djevojaka i žena širom svijeta ima osakaćene genitalne organe, upozorava dobrotvorna organizacija „Spasimo djecu“ /Save the children/.

Gotovo tri miliona djevojčica ostalo je bez doma zbog rata, a one u zonama sukoba imaju dvostruko veće izglede da napuste školovanje.

Oko 62 miliona djevojčica osnovnoškolskog uzrasta ne pohađa školu.

Uz zadržavanje sadašnjih trendova, oko deset miliona djevojčica stupiće u brak u 2030. godini, a od tog broja više od dva miliona biće mlađe od 15 godina u trenutku stupanja u brak.

Svake godine 12 miliona djevojčica i djevojaka stupa u brak prije 18 godine, a svaka peta postaje majka prije punoljetstva.

Kad bi sve djevojčice stekle srednjoškolsko obrazovanje do 2030. godine, više od 50 miliona dječijih brakova moglo bi biti spriječeno, upozorava organizacija „Spasimo djecu“ povodom Međunarodnog dana djevojčica.

Djeca koja rano stupaju u brak često napuštaju školovanje, imaju ograničene mogućnosti za ekonomski prosperitet i izloženija su zlostavljanju i nastanku mentalnih bolesti, te imaju veće izglede da budu siromašna.

(SRNA)

Back to top button