SI-EN-EN JAVLjA: Nešto nalik na uragan stiže u Evropu

BEOGRAD – Moćna i rijetka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogodiće ovog vikenda istočni dio Sredozemlja, javlja Si-En-En.

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju „Medikejn“ (Mediterranean + hurricane, srpski „Medigan“ – Mediteran + uragan).

Navodi se da se, prema istraživanju objavljenom 2011, svega jedan ili dva „Medigana“ dese tokom godine i da se ove moćne najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina Sredozemnog mora i dalje prilično topla, ali se mogu desiti u bilo koje doba godine.

Područje blizu italijanskog ostrva Sicilije „Medigan“ je pogodio u novembru 2014. godine.

Najnovija oluja pokrenula je u poslednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula sjeverno ka Evropi.

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora vjerovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dijela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Si-En-En navodi da će područja Grčke i Turske pogoditi velike padavine i veoma jaki udari vjetra.

Navodi se da se, na sreću, „Medigan“ neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom.

„MEDIGAN“ U GRČKOJ: TALASI OD 11 METARA IZMEĐU PELOPONEZA I KRITA

Grčka Nacionalna opservatorija u Atini, koja prati kretanje moćne oluje iznad te zemlje, objavila je da se očekuje da „oko „Medigana“ sutra u popodnevnim časovima stigne do obala Peloponeza.

ANA prenosi da je na meteorološkom servisu ove opservatorije meteo.gr navedeno se da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

Moćna oluja pogodila je danas južni dio Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim dijelovima Atine, prenosi AP.

Navodi se da su zatvorene škole u grčkoj prestonici i u još nekim dijelovima zemlje, a spasilačke službe biće u pripravnosti cijelog vikenda.

AP navodi da se očekuju udari vjetra brzine do 100 kilometara na čas.

Navodi se da je obnovljen saobraćaj pojedinih trajektnih linija iz luka blizu Atine, koji je bio obustavljen prethodna dva dana, a zbog nevremena je bilo i otkazivanja avionskih letova.

Grčka nacionalna meteorološka služba EMY objavila je da se danas očekuje pogoršanje vremenskih uslova na ostrvu Krit, na Kikladima, a delom i na jugu i zapadu kontinetalne Grčke.

TODOROVIĆ: NEMA OPASNOSTI OD OLUJNIH VJETROVA

Nema izgleda niti opasnosti da bi oluja, nalik uraganu koju često zovu „Medigan“, mogla da pogodi evropske zemlje, pa samim tim se ne očekuju takvi udari vetra ni u Srbiji, izjavio je danas meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

U narednom periodu u Srbiji, ali i većini evropskih zemalja očekuje se vrijeme kao i prethodnih dana, odnosno prijatne temperature bez većih padavina.

„Vjetrovito vrijeme koje smo imali početkom nedjelje je bilo u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan, dva duže“, rekao je Todorović, ističući da vjetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavljaju veliku opasnost.

Back to top button