12 C
Zvornik
24. мај 2024.

Misteriozni spomenik nosi poruke za budućnost posle katastrofe?

Skoro 40 godina Amerikanci se spore oko misterioznog spomenika na čijim kamenim blokovima je ispisano 10 zapovijesti, koje neki smatraju manifestom novog svjetskog poretka, drugi „Đavoljim zapovijestima“, a treći uputstvom za život nakon nukleanog rata.

„Američki Stounhnedž“, kako ga još nazivaju, nalazi se u okrugu Elbert, u državi Džordžija. Podignut je 1980. godine, a do danas nije poznato ko ga je zaista sagradio.

Granitni spomenik visok je 5,87 metara i težak oko 110 tona. Sastoji se od centralnog bloka oko koga su postavljene četiri masivne ploče, dok se jedna nalazi na vrhu i sve ih povezuje.

Na njemu je ispisano 10 poruka upućenih čovječanstvu, na osam najvećih svjetskih jezika: engleskom, španskom, kineskom, ruskom, hindiju, arapskom, hebrejskom i svahiliju. Neki teoretičari zavjere nazivaju ga i „Antihristovih 10 zapovijesti“ ili „Manifest Novog svjetskog poretka“.

Nedaleko od spomenika postavljena je još jedna ploča na kojoj su navedene informacije o strukturi spomenika, jezicima koji su korišćeni, visini, težini, astronomskim dodacima i navodnim graditeljima.

Takođe, navedeno je da se ispod spomenika nalazi zakopana vremenska kapsula, ali nisu uneseni datumi kada je zakopana, niti kad bi je trebalo otvoriti.

„Neka ovo bude nit vodilja prema Dobu razuma“, piše na sredini ploče. Na toj ploči stoji i da je autor kamene kompozicije „R.C. Kristijan“, a da je njegovu izgradnju sponzorisala „mala grupa Amerikanaca koji tragaju za Dobom razuma“.

Na ivicama ploče nalazi se prevod te rečenice na četiri drevna jezika: vavilonskom, klasičnom grčkom, sanskrtu i drevnom egipatskom, ispisan hijeroglifima.

Deset zapovijesti glase:

1. Održavaj čovječanstvo ispod populacije od 500 miliona kako bi se održao balans sa prirodom.

2. Mudro usmjeravaj reprodukciju poboljšavajući kondiciju i različitosti.

3. Ujedini čovječanstvo novim živim jezikom.

4. Vladaj strašću, vjerom, tradicijom i svim stvarima sa odmjerenim razumom.

5. Zaštiti ljude i nacije poštenim zakonima i pravednim sudovima.

6. Dopusti svakom narodu da se sam upravlja, a međusobne razmirice neka riješe na svjetskom sudu.

7. Izbjegavaj sitničave zakone i nepotrebna pravila.

8. Neka lična prava budu uravnotežena sa društvenim dužnostima.

9. Cijeni istinu, ljepotu i ljubav, tražeći sklad sa beskonačnim.

10. Ne budi rak Zemlje, ostavi prostora prirodi.

U junu 1979. godine muškarac pod pseudonimom Robert C. Kristijan zatražio je od firme „Elberto granit fišing“ da izgradi spomenik u ime „male grupe lojalnih Amerikanaca“. Objasnio je da bi taj spomenik trebao da predstavlja „kompas, kalendar i časovnik“, i da preživi katastrofe.

Direktor „Elbertona“ pokušao je da ga odvrati od te ideje, navodeći cijenu nekoliko puta veću od cijene bilo kog projekta koji je ta kompanija do tada izvela, ali je navodni Kristijan sve troškove prihvatio.

Spomenik je predstavljen javnosti 22. marta 1980. godine, a navodni Kristijan je kasnije vlasništvo nad spomenikom i zemljištem na kojem je izgrađen preveo na okrug Elbert. Do danas nije poznato ko je čovjek iza pseudonima Robert C. Kristijan i ko stoji iza „male grupe lojalnih Amerikanaca“.

Postoje, međutim, brojne teorije…

Neki teoretičari zavjere pseudonim „R.C. Kristijan“ povezuju sa Kristijanom Rozenkrojcerom, osnivačem „Rozenkrojcerskog reda“, mističnog društva koje je uticalo na razvoj masonskih loža.

Drugi smatraju da je riječ o manifestu samoprozvane elite koja želi da uništi većinu ljudske populacije.

Najprihvaćenija je, međutim, teorija koja tvrdi da spomenik predstavlja uputstvo kako obnoviti civilizaciju nakon uništenja, i da je spomenik izgrađen u vrijeme Hladnog rata i namijenjen kao poruka preživjelima, kojih ne bi bilo više od 500 miliona.

[mom_video type=“youtube“ id=“yIfU41BICf4″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se