Protekli vikend zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 25 mjeseci zabrane upravljanja vozilom i 65 kaznenih bodova

ZVORNIK – Na području Policijske uprave Zvornik, 24.11. i 25.11.2017. godine realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu.

Tokom navedene akcije, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su kontrolisali 317 učesnika u saobraćaju, od kojih je 98 sankcionisano. Od ukupnog broja kontrolisanih vozača, 220 vozača je podvrgnuto kontroli prisustva alkohola u organizmu, od kojih je kod 48 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. Uz novčane kazne, za prekršaj koje je bio pod akcentom pojačane kontrole, izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 25 mjeseci, kao i 65 kaznenih bodova, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Kod osam (8) vozača utvrđeno je prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg, koji su lišeni slobode do istrežnjenja ili oporavka. Pored toga, sankcionisano je i 50 ostalih prekršaja.

Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi većom od 0,3- 0,8 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM i više, sa koncentracijom alkohola većom od 0,8-1,5 g/kg novčana kazna iznosi 100 KM i više, a preko 1,5 gr/kg od 400 KM i više.

U cilju povećanja stepena bezbjednosti saobraćaja na području PU Zvornik, slične akcije biće provedene i u narednom periodu.

Policijska uprava Zvornik apeluje na vozače motornih vozila da poštuju zakonske odredbe, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Back to top button