17 C
Zvornik
25. марта 2023.

Izvještaj Savjeta ministara ponovo bez podrške

SARAJEVO – Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa za i isto toliko protiv, ni danas nije podržala izvještaj Savjeta ministara BiH o radu u prošloj godini. 

Član Komisije iz SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da poslanici iz reda ove stranke sutra na sjednici Predstavničkog doma neće glasati za izvještaj, što pokazuje, kako je istakao, da Savjet ministara BiH već dugo funkcioniše bez parlamentarne većine.

„Nalazimo se u neizvjesnoj i nejasnoj krizi koja nema jasan ishod, a naravoučenije ove sjednice je da se Savjet ministara uozbilji i preuzme izvršavanje preuzetih obaveza koje su u interesu svih građana BiH, ali i u interesu samog digniteta Savjeta ministara“, naveo je Prodanović.

On je istakao da Savjet ministara BiH „kalkuliše različitim metodama“, ponaša se „od slučaja do slučaja“, te govori kako u BiH postoji značajan napredak.

Prodanović smatra da se ne vidi taj napredak i da u BiH postoje problemi koje bi Savjet ministara trebalo da rješava u skladu sa zakonom i svojim ustavnim nadležnostima.

On je dodao da je mala vjerovatnoća da se prije izbora naredne godine uspostavi stabilna vlast na nivou BiH i da je pozicija SNSD-a u institucijama BiH takva da nije teško argumentovano dokazati sve nedostatke i propuste koje obavlja pralamentarna većina, odnosno ne obavlja Savjet ministara, što, kako je rekao, SNSD-u olakšava političko djelovanje do oktobarskih izbora.

Momčilo Novaković iz NDP-a istakao je da će sutra na sjednici Predstavničkog doma podržati izvještaj Savjeta ministara BiH o radu u prošloj godini.

On je naglasio da je na prošloj sjednici ove komisije bio brotiv izvještaja, te dodao da se u javnosti stvorila takva klima da je glasanje protiv izvještaja u stvari glasanje protiv Savjeta ministara.

„Mislim da bi u ovom momentu izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara uvelo BiH u još veću krizu jer ne bismo mogli da izaberemo drugi Savjet ministara, a postojeći bi radio u punom kapacitetu koji bi bio vema sporan zbog izglasavanja nepovjerenja“, pojasnio je Novaković i dodao da je i ono u vezi sa čim je postojala saglasnost dovedeno u pitanje narednu godinu dana.

Novaković je rekao da ne želi da bude „dio te priče“ koja će BiH uvesti u još veću krizu, te da je izvjesno da izvještaj neće imati dovoljnu podršku u parlamentu.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut naveo je da današnjim ponovnim odbijanjem izvještaja Savjeta ministara, daje jasnu sliku, prije svega, o predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, odnosno „o njegovoj sposobnosti, odnosno nesposobnosti“ za koalicioni kapacitet i dalje vođenje Savjeta ministara.

„Mislim da je jasno iz glasanja SBB-ovih poslanika na svim sjednicama komisija, gdje smo bili protiv izvještaja Savjeta ministara, da ćemo ostati protiv izvještaja i na sjednici Predstavničkog doma, kao što smo bili i prošli put“, kaže Arnaut.

On je rekao da je Savjet ministara prošle godine, na koju se izvještaj odnosi, dostavio samo 19 prijedloga zakona, što je neprihvatljivo, uzimajući u obzir da je BiH na evropskom putu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se