13.1 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Od depresije lani u Srpskoj liječeno 10.000 lica

BANJALUKA – U zdravstvenim ustanovama Republike Srpske prošle godine od depresije je liječeno 10.000 lica, rekao je predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović.

Latinović je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen mentalnom zdravlju, rekao da je akutnu hospitalizaciju u bolnicama sprovelo 930 lica, hroničnu 16 lica, dok je zdravstvene usluge od profesionalaca u centrima za mentalno zdravlje tražilo 8.437 lica.

Predstavnik Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Boris Rebac rekao je da su u BiH i Republici Srpskoj mentalne bolesti već dugo prepoznate kao jedan od prioriteta javnog zdravstva.

Rebac kaže da je u proteklih 20 godina u svijetu zabilježen porast oboljelih od depresije, bolesti koja pogađa ljude svih doba i zanimanja.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu više od 300 miliona ljudi boluje od depresije, od kojih u Evropi 40 miliona.

Direktor za saradnju Ambasade Švajcarske u BiH Barbara Detvajler Šojer rekla je da Švajcarska 20 godina podržava reformu primarne zdravstvene zaštite u BiH.

„Do sada je obezbijeđeno 52 miliona KM za razvoj porodične medicine i usluga zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, za jačanje sestrinstva i prevenciju kardiovaskularnih bolesti“, istakla je Šojerova.

Ona je napomenula da će Švajcarska u naredne četiri godine obezbijediti dodatnih 25 miliona KM za projekte u oblasti zdravlja u BiH.

Šojerova je rekla da Švajcarska sa partnerima u BiH od 2010. godine radi na ovom problemu kroz projekat „Razvj mentalnog zdravlja u zajednici“, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života lica sa mentalnim poremećajima, smanjenje njihove diskriminacije i stigmatizacije, te kvalitetna njega.

Predsjednik Udruženja „Zajedno“ Ružica Atancković ukazala je da je potrebno više raditi na prevenciji depresije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se