12 C
Zvornik
24. мај 2024.

NSRS usvojila zaključake o reviziji presude: Osuda odluke bošnjačkog političkog rukovodstva

Banjaluka – Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, donesenu protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH, a predstavnike Srpske u institucijama BiH pozvala da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu riješena pitanja vitalna za Srpsku.

„Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH“, navodi se u zaključcima usvojenim nakon rasprave o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.
Narodna skupština Republike Srpske smatra da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahtijeva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom se potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za Republiku Srpsku i konstitutivnog sprskog naroda koje se donose na nivou zajendičkih institucija BiH, potrebno dobiti saglasnost organa i institucija Republike Srpske, da bi dejtonski položaj Srpske, kao i prava i položaj srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

Narodna skupština poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva radi onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe pitanja vitalna za Srpsku, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga.

Parlament Srpske apeluje na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za Srpsku pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske čvrsto stoji na poziciji odbrane slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava koja Republici Srpskoj prema tom sporazumu pripadaju.

Ukazuje se na neophodnost donošenja akta o Ustavnom sudu BiH i pokretanja parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Narodna skupština Republike Srpske zadužila je Vladu Srpske da, u saradnji sa predstavnicima Republike Srpske na nivou zajedničkih organa BiH, a radi jačanja evropskog puta, pripreme odgovor Republike Srpske na sva trenutna pitanja koja će biti upućena svim relevantnim međunarodnim institucijama.

Skupština Srpske odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH.

Narodna skupština Srpske smatra da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju nelegitimne revizije presude Međunarodnog suda pravde.

Traži se od institucija na nivou BiH i Federacije BiH da ispune sve prethodne mjere iz Pisma namjere koje su preduslov za realizaciju Reformske agende na putu ka EU.

Narodna skupština Srpske smatra da je na putu ka EU neopravdano dalje postojanje visokog predstavnika za BiH, pa stoga, kao strana potpisnica aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma traži ukidanje ove institucije.

Parlament Srpske, uz zaključke, usvojio je i informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije.

Za predložene zaključke glasalo je 46 poslanika, uzdržana su bila 23 poslanika opozicije, a niko nije glasao protiv.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je posebnu skupštinsku sjednicu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se